Mobil cihaz ekosistemi genişledikçe sanal korsanlar da bu büyümenin bir parçası olmak için yeni yöntemler geliştirmekteler. Yazılımcılar için birinci öncelik güvenliktir. Güvenlik olmadan yaptığınız sistemin yaşama şansı yoktur. Android işletim sistemini yazan arkadaşlar da eminiz ki güvenliğe gereken önemi veriyorlar ancak yine de piyasadaki virüslü cihazların çoğu Android işletim sistemine sahip.

Android işletim sistemini korumak amacıyla yüzlerce antivirüs uygulaması geliştirilmiştir. Ancak bilmeniz gereken en önemli nokta; bu uygulamaları telefona virüs bulaşmadan önce kurmanız gerektiğidir! Cihazınıza virüs bulaştıktan sonra kurduğunuz antivirüs uygualamaları genelde bu virüsü bulsa bile silemeyecektir!

Bilmeniz gereken diğer bir önemli husus ise; Google Play Store’daki her antivirüs uygulaması gerçekten antivirüs değildir! Antivirüs kategorisi altında kullanıcılara sunulan bu uygulamalar bazen cihazın başına bela olabilmekte ve hatta bazen cihazı ele geçirebilmektedir. Örneğin ‘360 Security’ uygulaması önemli vaadler sunmakta ancak uygulamayı telefona kurduktan sonra sizden sürekli ek uygulamalar kurmanızı istemektedir. Hatta kullanıcıdan izin almadan bile kurulum yaptığı da biliniyor!

Eğer telefonunuzda virüs olmadığından eminseniz veya ilk kez bir Android cihaz kullanacaksanız adı sanı belli olan, kendini bu işte kanıtlamış bir antivirüs uygulaması kullanmanızı öneririz. Avast, Avira ve Norton bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Android cihazınızda virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Herhangi bir şekilde cihazınıza virüs bulaşırsa mutlaka bunu kullanım esnasında fark edersiniz. Çok profesyonel bir virüs değilse cihazın ağırlaşmasından, görev yöneticisinde gözüken tuhaf uygulamalardan ve cihazın kendi kendine işlem yapmasından cihaza virüs bulaştığı belli olur.

Her virüsün belli bir amacı vardır. İşlem kaydı tutup bu bilgileri farklı bir adrese gönderen virüsler genelde telefonu ağırlaştırır. Reklam yayınlayan virüsler belli sürelerde ekrana reklam çıkarır. Cihazınızı zombileştirmek isteyen virüs ise cihazı tamamen dondurur.

Cihazda virüs olduğuna emin olduysanız şimdi bu virüslerden kurtulmanın yollarını anlatalım.

Android Cihazınıza Bulaşan Virüslerden Nasıl Kurtulursunuz?

1.Yöntem
İlk yöntem olarak Google Play Store‘dan güvenilir bir antivirüs uyugulaması indirip tarama yapabilirsiniz. Bu pek çözüm olmuyor ancak yine de güvendiğiniz bütün antivirüs uygulamalarını denemenizi öneririz. Tarama yaptıktan sonra genelde bulunan virüsler listelenir ve kaldırmanız istenir. Fakat kendilerini sistem uygulaması gibi gösteren virüsler kaldırma işlemine izin vermeyebilir. Bu durumda ikinci yöntemi uygulamanızı öneririz.

2.Yöntem
İkinci yöntem olarak bir çok android cihazda bulunan Güvenli Mod‘tan  yararlanabilirsiniz. Cihazınızı güvenli modta açtığınızda sonradan yüklenen bütün uygulamalar pasif hale gelir. Dolayısıyla Uygulama Yöneticisinden istediğiniz uygulamayı kaldırabilirsiniz. Listeden virüsleri bulup kaldırın. Bazı virüsler kendilerini Cihaz Yöneticisi olarak atayabilirler. Bu durumda Güvenlik sekmesinden Cihaz Yöneticilerini bulup uygulamayı devre dışı bırakıp kaldırma işlemini tekrarlayın.

Güvenli moda girmek için cihazınızı kapatın. Cihaz kapalıyken ses kısma tuşuna basılı tutup cihazı açın. Cihaz tamamen açılana kadar ses kısma tuşuna basılı tutun. Piyasadaki birçok android cihaz için güvenli mod kombinasyonu budur. Eğer sizin cihazınızda işe yaramıyorsa internetten model numaranızı yazıp nasıl güvenli moda girebileceğinizi araştırın.

3. Yöntem
İlk iki yöntem işe yaramadıysa veya onlarla uğraşmak istemiyorsanız cihazınıza yeniden yazılım yükleyerek telefona sonradan yüklenmiş tüm bilgi ve verileri silebilirsiniz. Yeniden yazılım yükleme işlemi cihazdaki tüm virüsleri silmekle kalmaz sizin de tüm kişisel bilgi ve verilerinizi siler!

Bu işlem için cihazınıza uygun yazılımı(rom) bulup bu yazılımı sizden istenildiği şekilde yüklemeniz gerekecek. Sitemizde birçok Android cihaz için yazılım yükleme makalesi mevcut. Arama kutucuğundan model numaranızı yazıp arama yapabilirsiniz.

4. Yöntem
En son uygulamanız gereken yöntem bu yöntem olmalıdır. Çünkü bu yöntemde cihazı Rootlamamız gerekiyor. Root işlemi de cihazı garantı kapsamı dışına çıkarmaktadır!

Bu yöntemi uygulamak için cihazı rootlamamız gerektiğini belirtmiştik. Cihaz  virüslerden dolayı çalışamaz durumda ise yani donuyorsa önce telefonu formatlayın. Format sonrası cihaz açıldığında Wi-Fi bağlantısı kurmayın. Bu virüsün aktifleşmesini engelleyecektir.

Cihazınıza uygun Root yöntemini bulup uygulayın. Sitemizde bir çok cihazın nasıl Rootlanabileceğini anlattık. Arama kutucuğundan model numaranızı yazıp arama yapın. Modele ait anlatım yoksa yorum kısmından bize danışabilir veya Kingo Root ya da iRoot gibi uygulamalar ile denemeler yapabilirsiniz.

Rootlamadan sonra System Remove uygulamasını buradan indirip, telefon hafızasına atarak, kurun.

Kurulumdan sonra uygulamayı açın. Root izni isteyecektir, izin penceresini onaylayın.

Karşınıza çıkan uygulamalar listesinden virüsleri bulup kaldırmanız gerekecek. Uygulamalar genelde  önem sırasına göre listelenir. Cihazdan kaldırdığınızda herhangi bir sorun yaşamayacağınız uygulamaları en başa alır. Sistem uygulamaları “Saklanmalı” olarak belirtilir. Örnek vermek gerekirse bizim temizlediğimiz cihazın görüntüleri aşağıdaki gibidir.

android virus temizleme

Uygulamanın yanında “Modül Anahtar” veya “Saklanmalı” ibaresi yoksa uygulamayı kaldırabilirsiniz. Adını duymadığınız virüs olduğundan şüphelendiğiniz tüm uygulamaları kaldırmanızı tavsiye ederiz. Özellikle Android logolu olanları.

ÖNEMLİ NOT:  “Modül Anahtar” ve “Saklanmalı”  ibareli uygulama silerseniz telefonunuz hata verebilir veya çökebilir! Bu durumda yeniden yazılım yüklemeniz gerekebilir.

Bildiğimiz ve denediğimiz yöntemler bunlardır. Farklı yöntemler keşfettiğimizde buraya ek olarak aktaracağız.

7 thoughts on “Android Telefona Bulaşmış Virüsler Nasıl Temizlenir?”
  1. Xiaomi redmi 7 telefonum var rootlu bi uygulama kurdum root izni istedi verdim vermez olaydım :) telefonun ses kısma tuşuna basıyorum ses gostergesi normalde 2-3 saniyede kaybolur bende sürekli kalmaya başladı daha sonra erişilebilir ayarlarından com.google.android.gsf.poli cy_sidecar_aps com.google.android.gsf.policy_sid ecar_aps isimde bi şeyin açık olduğunu gördüm erişilebilirlik ten kapatmama rağmen sürekli açılıyordu magisk de root iznj gözükmüyor du şans eseri root izni istedi aynı isimde ki uygulama izin vermedim şuan öyle kullanıyorum inşallah bi sorun olmaz

  2. mrb galaxy note 5 telefon kullaniyorum cihazim orjinal bikac gundur hafiza dolu diyerek uygulamalara girmeme izin vermiyor oynadigim oyunlarda sacma sapan hatalar veriyor telefon donuyor hangi virus programini onerirsiniz telefonumda lisansli eset virus programi kurulu bi uygulamayi sakincali buldu kaldirdim ama yine ayni sekilde hatalar devam ediyor

    1. Merhaba, note 5lere virüs bulaşmaz pek eğer cihazı rootlamamışsanız tabi. İlk önce telefon hafızasını boşaltmayı deneyin. Buna rağmen sorun yaşıyorsanız önemli bilgilerinizin yedeğini alıp telefonu formatlamanızı öneririz.

  3. Htc one m8 cihazim var kendi kendine uygulamalar yukluyor benim mudahale etmeme izin dahi vermiyor cihazi root ladim ama o uygulamalri siliyorum ama ayni bi bakiyorum kendi kendine gene yukluyo ben kafayi yedim nasil kurtula bilirim acil yardim lütfen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir