Test merkezimizde inceleme için konuğumuz Vodafone Smart 6, kutusundaki adıyla Vodafone Smart Ultra 6… Operatör telefonlarının iyiden iyiye yaygınlaştığı ülkemizdeki son örneklerden ve Turkcell T60’la birlikte bu konudaki en güncel model. Vodafone Smart ailesinin en yeni üyesinin model numarası VF-995N olarak geçiyor. Yine ZTE markasına ürettirilen(ki ürün Blade S6 Plus platformu üzerinden Vodafone’a uyarlanmıştır), uygun fiyatlı sayılabilecek bir akıllı telefonla karşı karşıyayız.

Haziran ortasında tanıtımı yapılan Smart 6 çok geçmeden, Temmuz ayı başında, Avrupa’da bir çok ülkeyle birlikte ülkemizde de raflardaki yerini aldı. Önce 699 liraya ön siparişe açılan yeni akıllı telefon, şu an 899 liralık satış etiketine sahip. Ürüne peşin alımın yanı sıra, faturalı hatlar için tarifeye ek seçeneklerle de sahip olabilmek mümkün.

Vodafone, yaygın bayi ağıyla birlikte ürünü pazarlamak için çeşitli reklam politikaları da izliyor. Konserlerinden tutun da reklam panolarındaki yerleşime kadar, üstüne en çok düşülen model olduğu söylenebilir. Peki Vodafone Smart 6 nasıl bir telefon? Yapacağımız incelemeyle bu soruya yanıt bulmaya çalışacağız.

Detaylara geçmeden önce ürünün teknik özelliklerine göz atmak isteyenler için bağlantı video üstünde ve makalede.vodafone-smart-6-detaylı-inceleme-TASARIM
Tüm incelemelerimizde olduğu gibi tasarımla başlıyoruz. Vodafone Smart 6’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri arka kapağın ve bataryanın çıkarılamıyor olması. Önceki bir çok modelin aksine batarya değişimi için artık teknik servislere başvurmak gerekecek ki günümüz akıllı telefonlarının hemen hepsi bu tarz bir dizaynla piyasaya sürülüyor.

Smart 6, 5.5 inçlik ekranın da getirisiyle büyükçe bir yapıya sahip, uzunluğu yaklaşık 15 cm. Uzun olmasının yanında kalın da bir ürün; kenar kalınlığı 8.35 mm. Tüm bu boyutlar düşünüldüğünde ergonomik olduğu söylenemez! En azından daha ince tasarlanabilirmiş. Telefonun büyüklüğü kullanıcı tarafından rahatlıkla hissedilebiliyor.

Kasa malzemesinin de kaliteli olduğunu söylemek güç, muhtemelen ürüne iyi bakmak gerecek. Aksi taktirde hızlı deformasyonlar söz konusu olabilir.

Ürünün şarj girişi alt tarafta, tam ortaya konumlandırılmış. Kulaklık girişi ise üst bölümde. Sağ tarafta fiziksel tuşlar ve sim kart tepsisi yer alıyor. Hafıza kartı tepsisi ise sol tarafta.

Cihazın ön tarafında herhangi bir fiziksel tuş yok ve sanal tuşlar da ekranda yer kaplamıyor. Ekranın alt bölümüne yerleştirilen kapasitif butonların yeri biraz daha daraltılarak, boyuttan tasarruf edilebilirmiş.

Arka tarafta, sağ alt bölümde hoparlör, sol üst tarafta kamera ile flaş yer alıyor. Bunların hemen yanında ise ikinci mikrofon. Üst orta bölüme de Vodafone logosunun işlendiğini görüyoruz.

Biz telefonun tasarımını boyutları itibariyle ve malzeme kalitesinden ötürü beğenemedik! Premium bir cihaz olmamasına rağmen, daha ergonomik dizayn edilebileceğini düşünüyoruz.vodafone-smart-6-kamera-performansi-DONANIM VE YAZILIM
Vodafone Smart 6 güncel bir çok yazılım ve donanım öğesine sahip. Bu yüzden teknoloji çevrelerince son dönemin fiyat/performans ürünleri arasında gösteriliyor. Bu duruma en büyük etken ise 5.5 inç Full HD ekranı. Çünkü bu ekran boyutlarına sahip, bu fiyat civarında pek seçenek yok. Adreno 405 görüntü birimi kullanılan telefondan alınan görüntüler bu seviye için oldukça yeterli. Renkler aşırı parlak değil. Bu yüzden elde edilen görüntüler de gerçekçi.

Telefonda chipset olarak Qualcomm Snapdragon 615 kullanılmış. 8 çekirdekli, 64-bit işlemcide, 4 çekirdek 1.0 GHz, 4 çekirdek ise 1.5 GHz hızında çalışabiliyor. Bu işlemcilere 2 Gb Ram destek veriyor. Tam bu noktada taktir ve şikayeti bir arada söylemek zorundayız! Smart 6 arka plan uygulamalarını çalıştırma konusunda çok iyi. Önceki gün ana ekran butonuna basarak çıktığınız bir oyuna kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Smart 6 bu işlemi yaparken bir kaç saniyelik toparlanma süreci geçiriyor. Bu son zamanlarda arka plan uygulamalarını hazırda bekletme konusunda gördüğümüz en iyi performanslardan biri. Şikayetimiz ise ısınma! Bu da uzun zamandır gördüğümüz en yüksek ısınma! Yakın zamanda teste aldığımız hemen hiç bir telefonun ısınması bizi bu denli rahatsız etmemişti! Tabi yine 2-3 sene önce yaşadığımız aşırılıkta olmadığını da belirtelim.

Smart 6 kullanıcısına 16 Gb dahili hafıza sunuyor. Bunun yanında 128 Gb’a kadar microSD hafıza kartı desteği de veriyor. Dahili hafızanın yaklaşık 10 Gb’lık bir bölümü kullanıcıya kalırken diğer bölüm sistem tarafından kullanılıyor.vodafone-smart-6-oyun-performansiVodafone’un yeni akıllı telefonda temel donanımlar bu şekilde. Yazılım bölümünde ise işin çoğu Google’a bırakılmış. İşletim sistemi Android 5.0.2 ve oldukça yalın. Telefona bazı Vodafone uygulamaları gömülü olarak geliyor ve bu uygulamaların hemen hepsi kaldırılabiliyor. Kaldırılamayan uygulamalardan biri Message+!Kısa mesajlar için telefona entegre edilmiş bu uygulamanın alternatifi yok. Yani standart bir kısa mesaj ikonu menüde mevcut değil! Bu bizim biraz canımızı sıktı. Message+ uygulamasıyla tüm kısa mesaj işlemlerinizi halledebilmenize rağmen sürekli kurulum istemesi bizi biraz daralttı! Uygulama standart bir kısa mesaj uygulamasının ötesinde, daha sosyal bir yapıya sahip olduğundan numaranızla kayıt yapılmasını istiyor. Kurulumu tamamen bitirenler için bu durum herhangi bir sıkıntı oluşturmazken, “numaramı en azından bu uygulamadan sakınayım” diyebilecekler için problem olabilir.

Vodafone Smart 6’da işletim sisteminin mümkün mertebe yalın tutulması yazılım bölümünde en çok hoşumuza giden detay oldu. Artık operatörler de tüketiciyi biraz anlamış olacak ki eski alışkanlıklarını terkediyorlar. Smart 6 işletim sistemi, direk Google birimlerinin ürünü olan General Mobile 4G’den bile daha iyi durumda! GM 4G incelemesinde değindiğimiz bir çok hataya bu telefonda denk gelmedik. Bize göre ergonomi kaybına yol açan, pil yüzdesini görüntüleme, otomatik ekran parlaklık ayarına ulaşma gibi bazı eksiklikler ise devam etmekte. Vodafone Smart 6’da son uygulamaların tümünü sonlandırabileceğiniz bir seçeneğin olmadığını belirtelim. Arka plan uygulamalarını tek tek sonlandırmak zorundasınız.vodafone-smart-6-sarj-performansi-Üzerinde durduğumuz yazılım ve donanım detaylarıyla telefon ilk anlarda kararlı bir görüntü sergiledi. Tabi bu ne kadar zaman aynı şekilde devam eder, işletim sistemi şişmesi ve hataları ne zaman baş gösterir kestirmek zor!

Ön tarafında 5, arka tarafında 13 megapiksel kamera bulunan telefonun bu donanımlarından alınan performanslara birazdan multimedya bölümünde değineceğiz.

Bu aşamada NFC özelliğinin ve OTG desteğinin olduğunu da belirtelim. Bildirim ışığı olarak cihazın ana ekran butonu kullanılmış. Yani yukarıda, ön kameranın bulunduğu bölümde herhangi bir bildirim ışığı yok. Bildirimlerde alt taraftaki ana ekran butonunun mavi aydınlatması yanıp, sönüyor.

Smart 6 tüm bu donanım ve yazılım öğeleriyle AnTuTu testinden 25 bin civarı puan alabiliyor. Bu puanla en ciddi rakibi Turkcell T60’ın gerisinde kalıyor. İşletim sisteminin yalınlığı dışında tüketiciyi etkileyebilecek pek bir hareketi yok, tam bir orta seviye telefonu.vodafone-smart-6-sarj-performansi-MULTİMEDYA
Kamera, oyun, ses ve müzik performanslarına değindiğimiz multimedya bölümünde de Vodafone Smart 6 sınıfındaki yerini hak edecek bir deneyim sunuyor.

Akıllı telefonun ön tarafında bulunan 5 megapiksellik kamera HD, arka taraftaki 13 megapiksellik ana kamera ise Full HD kayıtlar yapabiliyor. İyi ışıkta, gündüz parlaklığında güzel fotoğraf ve videolar alınabilen arka kamera, gece çekimlerinde pek başarılı sayılmaz. Otofokus, coğrafi konum etiketleme, dokunmatik odaklama gibi özelliklere sahip ana kameraya gece çekimlerinde destek veren LED flaş çift tonlu değil.

Son zamanlarda bir çok orta düzey telefonun selfie kamerası için yaptığımız yorum Smart 6’da geçerli; sadece gün ışığında iyi görüntüler yakalanabilen kameradan elde edilenler biraz soluk! Diğer bir eksi de kamera arayüzü! Arayüz çok standart ve kullanıcıya ekstra hiçbir şey sunmuyor.

Sonuç olarak Vodafone Smart 6 kameralarından çok şey beklememek, iyi ışıkta iyi görüntüler alınabileceğini bilmek ve beklentileri bunun üzerine kurmak gerekiyor. Yetersiz değil ama üst düzey olduğu da söylenemez.

Vodafone Smart 6’nın sunduğu oyun deneyimi konusunda buraya gelene kadar bazı noktalara değinmiştik. Arka planda açık kalan oyuna devam edebilmekten olumlu, işlemciden kaynaklı ısınmadan ise olumsuz bahsetmiştik. Bunlar oyun performasında dikkat çekici detaylar olarak göze çarpıyor. Aslında akıcı bir oyun deneyimi sunan telefon, özellikle ısınmadan dolayı bazen rahatsızlığa yol açabiliyor. Buna rağmen bu seviyede bunlar kabul edilebilir şeyler.

Gelelim ses ve müzik performansına. Smart 6 ahizesinden duyulan ses oldukça net, fakat birazcık kısık gibi. Ses seviyesi biraz daha yukarıda tutulabilirmiş. Bünyesinde Dolby Audio ses teknolojisini barındıran telefonun dışarıya verdiği ses de aslında yeterli. Ancak bazı yüksek seviyelerde hoparlörde cızırtı oluşuyor. Bunun dışında kulaklıktan alınan ses de çok kaliteli değil. Belli bir seviyeden sonra berraklık kayboluyor. Telefonda radyo severler için cihazda FM radyo bulunduğunu da belirtelim.

Tüm bu detaylarla Vodafone Smart 6’nın, diğer bir çok Çin menşeili orta seviye akıllı telefon gibi iyi bir multimedya telefonu olmadığını söyleyebiliriz. Tabi bize yetersiz gelen noktaların, bazı kullanıcıları tatmin edebilir olması da söz konusu.vodafone-smart-6-yorumlariİNTERNET DENEYİMİ
Artık giriş seviyesi telefonların haricinde tüketicileri yoran cihazlara rastlamanın zor olduğu ortamda Vodafone’un yeni akıllı telefonu bu seviye için ideal sayılabilecek bir internet performansı sergiliyor. Tabi beklentileri doğru temeller üzerine oturtmak koşuluyla!

Örneğin bizim takıntılı olduğumuz bir konuya Smart 6’da da denk geliyoruz. 3G desteği 900 ve 2100 MHz bantları olmak üzere sadece 2 bant üzerinden sağlanıyor. Bu da her zaman yüksek hızlı bir internete sahip olamayacağınız, bazen 3G desteğini bulamayacağınız anlamına geliyor. Buna rağmen telefonda 4G desteği var. İlerleyen dönemde bir üst sınıf veri transferi teknolojisine geçiş yapılırsa, Vodafone Smart 6 buna uyumlu olacak.

Sayfa yüklemeleri ve indirmeler ilk etapta normal görünüyor. Fakat ara ara özellikle indirmelerde internetin çok yavaşladığı gözlemleniyor. Teknik değerlere bakıldığında standart rakamlarla karşılaşılmasına rağmen bu durum şüphe uyandırıyor.

Smart 6’da bu seviyedeki bir çok telefonda olduğu gibi Wi-Fi a ve ac desteği sunulmuyor.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Vodafone Smart 6 standart bir kutu içeriğine sahip. Daha önce kutu açılımı yapmış, detaylara değinmiştik. Kutu içeriği için video üzerindeki bağlantıyı ya da makaleyi kullanabilirsiniz.

Ürünün bataryası 3000 mAh ve kullanıcı tarafından çıkarılamadığı için yedeklenemiyor. 5.5 inçlik Full Hd ekrana rağmen bu batarya yeterli bir performans sergiliyor ve tam bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Hızlı şarjı destekleyen Smart 6’da pil tasarrufu modu da var.

Vodafone Smart 6 şarj konusunda kullanıcısını tatmin edecektir. Özellikle acil durumlar için pil tasarrufu modu ve hızlı şarj desteği tüketicinin işine çok yarayacaktır diye düşünüyoruz.vodafone-smart-6-incelemesiFİYAT/PERFORMANS ve SONUÇ
Vodafone Smart 6 şu anda 899 liralık fiyatına etiketine sahip.
Bunun haricinde faturalı hatlara sunulan bir çok opsiyonla da cihaza sahip olabilmek mümkün. Aslında ön siparişe açıldığı 699 liralık fiyatıyla ya da biraz daha üstünde piyasada yer alsa ciddi bir oyuncu olabilirdi. Fakat bu haliyle bizi çok etkileyemediğinden, iyi bir fiyat/performans ürünü olarak göremiyoruz! Öyle tahmin ediyoruz ki Vodafone Smart 6 daha çok faturalı hatların vesilesiyle piyasada kendine yer edinecek ve peşin satışları üst seviyede olmayacak. Çünkü bu fiyat civarında, aynı teknik değerlere sahip olmasa bile, belli konularda daha çok avantaja sahip, büyük üretici telefonları ve ikinci el alternatifler mevcut.

Biz de aynı yönde bir tavsiyede bulunuyor ve faturalı hat üzerinden almak zorunda değilseniz diğer seçeneklerle iyi bir kıyaslama yapmanız gerektiğini vurguluyoruz.

Şimdilik bu kadar, umarız yararlı olmuştur. Yeni bir incelemede görüşmek dileğiyle, hoşçakalın…

3 thoughts on “Vodafone Smart 6 İncelemesi”
  1. Merhaba bende aynı telefondan kullanıyorum ama benim telefonumda kasma çok aşırı derecede cızırtı ve ısınma var. Servise göndersem ilgilanirlermi yoksa kullanıcı hatası deyip verimi gönderiler.

    1. Tabiiki ilgilenirler, görevleri o. Anladığımız kadarıyla kullanıcı hatası olacak bir durum yok.

  2. Keske telefonu almadan once okuma sansim olsaymis. Telefon gercekten cok ısınıyor. Ayrica goruntulu aramayi desteklemiyor galiba bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz? Tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir