Bu makalemizde Sony ailesinin piyasadaki amiral gemisi olan bir modeli ele alacağız; Xperia S.

Sony ve Sony Ericsson markaları altında çıkan modeller arasında en çok merak uyandıran model olan Xperia S’in, piyasaya müdavimlerine nispeten daha uygun bir fiyatla gelmesi, cihaz için büyük bir avantaj oldu ki bu sayede çok sayıda kullanıcıya ulaştı. Şu dönem bile hala sıfır fiyatı 1500 lira civarı. (Düzeltme; incelememizi ilk yaptığımız dönemin üzerine çıkan modellerin etkisiyle fiyat şu an biraz daha aşağılara çekilmiş durumda ki Xperia Z geldikten sonra fiyat dahada düşecektir.)

Özellikleri ve donanımıyla şu an piyasadaki en iyi Xperia’lardan olan S’in en çok göze çarpan özelliği dev dahili hafızası; 32 gb. Bunun yanında harici kart yuvasının olmaması küçük bir handikap olarak dikkat çekiyor. Tek dev özelliği dahili hafızası değil tabiki. 4.3 inç dev bir ekranla gelen telefonunu işlevlerini çift çekirdekli 1.5 Ghz işlemci ve 1 GB RAM destekliyor. Bu donanımsal özellikler cihazın oldukça akışkan bir kullanım sunmasını sağlıyor. Sadece aşırı sayıda uygulama açık kaldığında, ram ve işlemciyi fazla kullanan programlarda kasılmalar görebiliyoruz. Kullanım performansı bu bağlamda oldukça iyi.

Direk Android 4.0.4 işletim sistemiyle gelmiyor olması ilk başlarda dezavantajdı fakat Xperia S için güncelleme çıktığından ürünle yeni tanışacaklar için herhangi bir problem yok. Bunun yanında daha önceki dönemlerde telefona sahip olmuş kullanıcıların ‘Sony PC Companion‘ programını indirerek, cihaz performansını arttırmak açısından güncelleme yapmalarında fayda var. Söz konusu programı ‘Download – İndir‘ bölümümüzde bulabilirsiniz.

Cihaz tasarım olarak klasik Xperia ailesini yansıtıyor. Biraz kalın ama ele iyi oturduğundan abes durmuyor. Ekran büyüklüğü ihtiyacı olmayanlar için dev bir görüntü veriyor olsa da ekran büyüklüğünü önemseyen kullanıcılar için boyutları normal. Ayrıca bu ekranın HD olduğunu belirtmekte de fayda var. Telefonun büyüklüğü ağırlığıyla da doğru orantılı; 144 gr. Yani rakibi akıllı telefonlara göre biraz ağır. Alt tarafta geri dönme, ana ekran ve seçeneklerden oluşan üç ikon simgesinin bulunduğu kristalimsi bölüm telefonun duruşunu sıradanlaşmaktan çok uzaklara götürüyor.

Ülkemizde Sony logosu altında satılan ilk cep telefonu olma özelliğine sahip Xperia S‘in kasa kaplaması ilk bakışta ve biraz incelediğinizde çok kaliteli duruyor. İşin aslını anlamamız için telefonun çıkış tarihi üzerinden en az bir sene gibi bir zaman dilimi geçmesi gerekir. Bir kaç aylık deneyimimiz kasanın gerçekten oldukça kaliteli olduğu yönünde. Bıraktığı izlenim gibi kaliteli bir iş ise önceki bir çok modeli gerçekten silebilir. Baştan ürünün beyaz rengine tav olanlar için bir tavsiye; telefonunuzu zor lekelerden koruyun! Kaplaması lekeleri o kadarda kolay çıkarabileceğiniz cinsten değil.

Bu arada aklımıza gelmişken telefon mikro sim kullanıyor. Alıp sonradan bir çok kullanıcı gibi şaşırmak yerine hattınız mikro sime çevirip deneyimlerinize o şekilde başlamanızı öneriyoruz.

Telefonun müzik ve kamera performansı yine diğer bir çok Sony gibi çok başarılı. Sony daha önce 12 MP kamerayı başka modellerinde kullanmış olsa da Xperia S markanın en başarılı performanslarından birisi. Zira aklıma gelen ilk örnek symbian işletim sistemli Satio ki çok başarılı olduğu söylenemez. Kamerayı düzgün ışıkta bir çok farklı amaçla kullanabilmeniz mümkün. 1080p çözünürlükte video kaydı yapabilen Xperia S ayrıca yine Xperia serisinin bir çok ürünü gibi 3D panorama kayıtta yapabiliyor. Flaşı aslen güçlü olmasına ve karanlık bir odayı rahat görünebilir hale getirebilmesine rağmen gece çekimlerini biz çok beğenmedik. Cep telefonu kameralarından gece çekimlerini çok iyi yapmasını beklemenin doğru olmadığı düşünsek de bu değerde bir kamerada daha iyisini beklerdir!

Xperia serisinin hemen hepsinde olduğu gibi S’de de yine ince detaylardaki pratiklik çok hoşumuza gitti. Örneğin internet ve mms ayarlarınızı almanız için müşteri hizmetlerini aramak ya da operatöre mesaj çekmek zorunda kalmıyorsunuz. Bunun için ayarlar menüsündeki Xperia ikonuna dokunmanız yeterli oluyor. Yine yazı boyutu için dört farklı seçeneğin olması ayrı bir güzellik. xLOUD, Mobile BRAVIA Engine gibi varolan özellikleri iyileştiren eklentilerin yanında en çok hoşumuza giden detay gürültü giderme özelliği. .. Karşı tarafın sizi yanındaymışcasına net duymasını sağlayan özellik gerçekten çok iyi. Bu özellikten dolayı telefonun diğer ucundaki kişiden garip tepkiler almanız çok olası.

Şarj performansı yine iyi. Ekran ışığı da yine şarj performansıyla direk bağlantılı ilk seçenek. Dolayısıyla kullanımınıza bağlı 1 ila 2 gün arası bir şarj performansı sunuyor. Telefonda güç tasarrafu modunu kişileştirebileceğiniz bir menünün olduğun belirtmekte fayda var, bu şekilde süreyi dahada uzatmanız mümkün. Artık tüm markaların ortak şarj soketi olan bölüme yine çok dikkat ediyor, ters takmamaya ve soketi sallamamaya özen gösteriyoruz. Telefonun eksi bir yönü tamda şarjla alakalı kısımda karşımıza çıkıyor; telefonun bataryası tak-çıkar değil!

Ürün bir çok noktasıyla kullanıcı için ideal özellikler barındırmasına rağmen telefonunu korumak ya da gösterişli kılmak isteyenler için çok fazla seçenek yok. Halbuki markanın ülkemizdeki en iyi modeli için daha fazla yan ürün olmasını umardık. Telefonu korumanız için ekran koruma jelatini gibi temel ürünler piyasada ama bu konuda çok fazla hareket alanı yok.

Şimdilik genel olarak incelememiz bu şekilde fakat ürünü tecrübe ettikçe yeni detaylarla burada olacağız.

Tayfun Sağır
4 thoughts on “Sony Xperia S LT26i İncelemesi”
  1. Merhaba slm benim sonu s lt26i wi-fi yi açıyorum wi-fi açılıyor ve hiçbir şey olmuyor bunu nasıl cozebilirim

  2. Merhaba, Sony xperia LT26 ii 32 gb telefonum var. 24 küsur gb boş alan göstermesine rağmen telefonuma bir program indirirken hafıza dolu diyor ve indirme yapamıyorum. Yardımcı olur musnuz? Nasıl çözebilirim bu sorunu?? Şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir