Akıllı cihazlarımızı korumak için aktifleştirdiğimiz güvenlik önlemlerini geçmek bazen işkenceye dönüşebiliyor. Güvenlik önlemlerini bir kere aktifleştiriyoruz ancak cihazı her kullanmak zorunda kaldığımızda bu güvenlik önlemlerini açmamız gerekiyor.
Android 4.0 JellyBean ile tanıştığımız yüz tanıma fonksiyonu ile bu işlem biraz daha basitleşse de tam anlamıyla bir çözüm olamadı. Güvenlik zaafiyetine meydan vermeden sık sık girilen uzun şifrelerden, okunmayan parmak izi denemelerinden kurtulmak için geliştirilen Smart Lock yani Akıllı Kilit fonksiyonu Android 5.0 Lollipop ile entegre olarak geldi. Şimdilik en iyi akıllı kilit sistemi diyebileceğimiz Smart Lock kullanıcıya kilitler konusunda birden fazla seçenek sunmaktadır.
Android 5.0 Lollipop yüklü birçok cihazda bulunan bu fonksiyon; güvenli konumlar veya diğer cihazlar algılandığında mobil cihazınızın kilidini otomatik olarak kaldırır. İstediğiniz an ekranın altında bulunan kilit ikonu ile cihazınızı yine kilitleyebilirsiniz.
Smart Lock menüsüne bir çok cihazda Ayarlar – Kilit Ekranı ve Güvenlik – Güvenli Kilit Ayarları – Smart Lock yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz. Smart Lock’u kullanabilmek için fonksiyonu aktifleştirmeniz gerekmektedir. Smart Lock’u açtığınızda eğer daha önce bir PIN oluşturmamışsanız sizden PIN oluşturmanız istenecektir.
Smart Lock seçenekleri cihazdan cihaza değişmekle beraber genelde 5 ana kategoriye sahiptir.
1: Güvenilen Cihazlar
Güvenilen cihazlar seçeneğinde; “Bağlandığında bu cihazın kilitlenmeden kalmasını sağlamak için güvenilen bir cihaz ekleyin.” mesajını göreceksiniz. Bu seçenek ile mobil cihazınıza bağladığınız akıllı saat, araç bluetooth sistemi veya NFC etiketi gibi harici cihazların bağlantısı aktif olduğu sürece tüm kilitler devre dışı kalacaktır. Tabiki öncelikle bu cihazları güvenli cihaz olarak Smart Lock’a tanıtmanız gerekecek. Unutmamanız gereken bir diğer konu da yaptığınız bağlantı türünün kapsama alanıdır. Örneğin bluetooth bağlantısı ortalama 100 metre kapsama alanına sahiptir.Yani siz mobil cihanızından 100 metre uzakta olsanız da telefonunuz herhangi bir kilit istemeyecektir.
2: Güvenilen Yerler
Google Haritalar ile belirleyip güvenli olarak eklediğiniz yerlerde de kilitleri devre dışı bırakabilirsiniz. Bu seçenek için internet bağlantısına ihtiyacınız var. GPS ile konumunuz belirlenip güvenli yerde olduğunuz tespit edildiğinde kilitler kalkar, konum dışına çıktığınızda ise kilitler devreye girer.
3: Güvenilen Yüz
Bu fonksiyon ile ön kamerada güvenilen yüzlere eklenmiş bir yüz görüldüğünde kilitler otomatik olarak devre dışı kalır.
4: Güvenilen Ses
Henüz Türkçe dilini desteklemeyen bu seçenek ise mobil cihaz sahibini sesinden tanır ve kilitleri devre dışı bırakır.
5: Üzerinizde olduğunu algılama
Cihazı üzerinizdeyken kilidi açık kalacak şekilde ayarlayan bu fonksiyon cihazı bir kez açıp üzerinizde taşıdığınız sürece bir daha kilit istemeyecektir. Cihazı elinizde tutmanız, cebinizde veya çantanızda taşımanız kilidi devreye koymayacaktır. Cihaz bir yere bırakıldığını algılarsa kilitlenir. Bu seçeneği aktifleştirmek için dokunduğunuzda şöyle bir uyarı alacaksınız;
“Üzerinizde olduğunu algılama özelliği, cihazınızı üzerinizde taşıdığınızda cihazın kilidini açar, ancak taşıyan kişinin siz mi yoksa başka birisi mi olduğunu her zaman ayırt edemez. Cihazın kilidi bu özellik tarafından açıldıktan sonra birisi cihazınızı alırsa cihazın içindeki verilere erişebilir.”
Sonuç olarak mobil cihazınızın içinde çok gizli bilgiler, belgeler yoksa Smart Lock kullanmak teknoloji ile olan ilişkinizi biraz daha pratikleştirecektir.