Samsung i9500 Galaxy S4…  Samsung’un bugüne kadarki en iddialı telefonu… Günümüz itibariyle Galaxy ailesinin en donanımlı üyesi ve bir çok yan versiyonuna rağmen ailenin lideri…

Peki görkemli bir etkinlikle tanıtılan ve çok güçlü bir reklam desteğiyle piyasaya sunulan Galaxy S4 nasıl bir telefon? Bu makalemizde bir çok ayrıntısıyla Galaxy S4’ü masaya yatıracağız. Ama isterseniz başlamadan önce, S4 tanıtım etkinliği sonrası yazdığımız ön inceleme ile Galaxy S4‘ün teknik özelliklerine bir göz atabilirsiniz.

Samsung i9500 Galaxy S4 Ön İnceleme

galaxy s4 genel bakış

TASARIM

Galaxy S4 tasarım olarak Galaxy S3’ün izlerini taşıyan bir model ki tanıtım yapılacağı zaman bir çok teknoloji takipçisinin tahmini de bu yöndeydi. Galaxy S3’ün etrafı toplanmış, hatlar sertleştirilip oval tasarımdan uzaklaşılmış ve telefon daha da incelmiş. Sanırız tasarımdan yana uygulanan bu düşüncelerin hepsi amacına ulaştı. Zira Galaxy S3 tasarımı S4’den daha iyiydi diyen birisine denk gelmedik!

Galaxy S4’ün tasarımı, küçük kusurlar haricinde oldukça başarılı. Özellikle telefon S3’den sonra telefon boyutunun büyümemesi oldukça başarılı bir hamle.

Telefonun kenar çıtaları için seçilen tasarım oldukça başarılı. Düz bir şerit yerine zımparalanmış metal görünümlü yüzey tercih edilmiş.Bu haliyle Blackberry 9900’ü andırıyor ki biz o telefonunda kenar çıtalarını ve tasarımını başarılı bulmuştuk. Yine aynı şekilde yan tuşların inceliği de başarılı tasarımın devamı.

Telefonun kenar tasarımı başarılı ancak biraz kusurlu. Galaxy S4’ün özellikle köşeleri çok hassas. Tasarımı sayesinde sağlam görüntü verilmiş kenar çıtalar aslında o kadar da sağlam değil. Çok kolay eziliyor ve bu ezikler rahatlıkla farkediliyor. Eğer titiz bir insansanız telefonun kenarlarını korumak, en az ekranını korumak kadar önem kazanacaktır!

Ekran telefona çok ideal bir biçimde yerleştirmiş ki bu da kenar çıtayla ekran arasındaki mesafeyi kısaltmış. Alttaki tuş ve butonlar ile yukarıdaki sensörlerin yerleşimi de olması gerektiği gibi. Arka tasarım Galaxy S3’e nazaran daha başarılı. Arka kapak sıradanlıktan uzak! Ancak çoğu beklentinin aksine yine plastik.

Telefonun ince tasarımı onu daha çok korumanız gerektiği anlamına geliyor. Ekran ve kenar çıtalarını korumanız adına defter tipi kılıflardan kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca telefonun ekranını korumak için uygulatacağınız jelatinin mat olmamasına dikkat edin. Tabii Full HD ekran sizin için önemli bir detaysa!

Ayrıca şunu da hatırlatmak da fayda var ki Samsung Galaxy S4, daha önceki serileri gibi,  iPhone 4 ve 5 ile birlikte piyasada aksesuar seçeneği en bol model! Özellikle Samsung modelleriyle birlikte oldukça popüler hale gelen ‘Flip cover’  koruma kılıfları en geniş seçenekleriyle Galaxy S4 için mevcut.

samsung-galaxy-s4-koruma kılıfları

KAMERA VE GÖRÜNTÜLEME

Samsung Galaxy S4, 13 megapiksel bir kamera ve 5 inç Full HD ekran kullanan bir telefon ki bu özellikleri yeni nesil bir çok telefonda görmeniz mümkün. Ayrıca tablolar yardımıyla özellik karşılaştırması yaptığınızda da muadili modellerle pek bir fark göremeyeceksiniz. Ancak durum öyle değil!

Şöyle iddialı bir cümle kurmak gerekirse, Galaxy S4’ün kamerası bugüne kadar bir cep telefonuna uygulanmış en iyi kamera olabilir! Video için olmasa da fotoğraf makinesi için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle gün ışığında alınan fotoğraf oldukça net! Aşağıda paylaşacağımız iki fotoğraf da S4 ile çekilmiştir ve buraya ancak gerçek boyutlarının %15’iyle yükleyebiliyoruz. Fotoğrafların büyük halini görmek için lütfen fotoğraflara tıklayın.

Galaxy S4 ilşe çekilnmiş fotoğraf -

 

Galaxy S4 ile çekilmiş fotoğraf

 

Bir cep telefonunuzda aradığınız iyi bir kameraysa bizce kesinlikle en iyi seçeneğiniz Samsung Galaxy S4!  Çekilen fotoğrafların hem telefon hem de bilgisayar üzerinden görüntülenmesi oldukça başarılı. Bu küçük boyutlardan bile az çok fikir sahibi olabilirsiniz.

Video kalitesi de bir o kadar başarılı. Son kademe yakınlaştırmada dahi kaydettiğiniz görüntüler çok iyi! Bir cep telefonun yapabileceği en video kayıtlarından birisi!

Full HD ekranlar akıllı telefonlar için ne kadar gerekli bilinmez ama Galaxy S4’ün ekranında video izlemek gerçekten zevkli. Ekran kalitesine diyecek yok, renkler çok canlı ve net. Kulaklığınız takın ve kendinize Samsung Sinemalar uygulamasından bir film açın.

YAZILIM VE DONANIM

İsterseniz önce I9500’ün donanımlarıyla başlayalım. Tanıtım etkinliğinde olduğu gibi bizim de yazılım kısmına değinmemiz uzun sürecek gibi.

Galaxy S4 de günümüz üst düzey telefonlarının barındırdığı tüm donanımlara(2 gb ram, kaliteli bir görüntü birimi, iyi bir yonga seti, Full HD ekran, 13 megapiksel kamera gibi) sahipken, öne çıktığı en büyük detay işlemcisi. Zira sekiz çekirdekli işlemcisi iki ayrı birim şeklinde çift çekirdekten 1,2 Ghz ve 1,6 Ghz şeklinde çalışıyor. Yani sekiz çekirdekten dördü 1,2 Ghz, diğer dördü ise 1,6 Ghz hız ve işleme ulaşıyor. Dolayısıyla bu da daha kararlı bir çalışma sağlıyor. Günümüz akıllı telefonları arasında en iyi performansı alacağınız telefonların başında geldiğini belirtelim.

Fotoğraf, video çekimi ve görüntüleme gibi detaylarla yukarıda zaten kamera ve görüntüleme bölümünde göz atmıştık. Donanımsal açıdan şu dönem piyasanın en iyi telefonlarından birisi kendisi. Hatta bir çok açıdan en iyisi… Bu konuda gözle görülür tek kusuru ise piyasanın en iyi telefonu olarak lanse ediliyor olmasına rağmen hâlâ ısınıyor olması! Akıllı telefonlarda önüne geçilemeyen bu sorun Galaxy S4’de de güçlü oyunlar oynarken baş gösteriyor. Şu ana kadar bu konuda başarılı olan bir akıllı telefon göremedik, yine de S4’den oldukça umutluyduk. Buna rağmen ısınma testimizden o da kalıyor!

Gelelim yazılıma… Az önce donanım kısmını bitirirken en iyilerinden biri demiştik ancak S4, yazılım açısından şu anda piyasanın en iyisi! Bunun arkasını dolduran bir çok neden var. Gözle takip sistemi bunun en başını çeken, en dikkat çekici olanlarından! Telefonunuzu bir yakınınıza anlatırken değineceğiniz en can alıcı özellik… Ayrıca bu özelliği kaliteli sensörlerinden ötürü başarılı bir donanımsal geliştirme de sayabiliriz!

Galaxy S4’de yazılımsal geliştirmeler gözle takip teknolojisinden ibaret değil elbet! Türkçe dil desteği henüz olmasa da sesli komut özelliği, yine gözle takip teknolojisine bağlı olarak, kafa hareketlerinize duyarlı video özelliği ve güvenliği üst düzeye çıkaran Knox ile çok daha fazlası.

Tüm bu geliştirmeler en üst seviye Android işletim sistemi(v4.2.2) ile birleşince ortaya çok başarılı bir kullanım deneyimi çıkıyor. Ayrıca ileride Android 5 işletim sistemine güncelleneceği de düşünülürse,Galaxy S4’ün uzunca bir dönem en iyi Android cihazlardan birisi olarak kalacağıda aşikar görünüyor. Burada şunu belirtmek gerekir ki yeni bir Galaxy S4 sahibi olacaksanız yapmanız gereken ilk işlerden birisi bir an önce yazılım güncellemesini kurmak! Zira Galaxy S4 geldiği ilk yazılımla kamerada hatalar veriyor. Kimi zaman telefon donarken, kimi zaman da kendiliğinden kapanıyor. Bunun gibi hataların düzeltildiği yazılım güncellemesinden sonra ise telefon çok daha oturaklı bir hale gelerek, oldukça kararlı çalışıyor.

Samsung_Galaxy_S4_inceleme

İNTERNET DENEYİMİ

Bu denli akıllı bir telefon için en merak edilen detaylardan bir tanesi de internet performansı… Galaxy S4 bu alanda da rakiplerinin gerisinde kalmazken, bir çok kısımda yine en iyisi! Örneğin indirme hızı çok başarılı! Şöyle örneklendirmek gerekirse; wi-fi üzerinden 20 mb bir dosyayı indirmeniz sadece bir kaç saniye sürüyor. Ayrıca bu durum 3g hızlı internet bağlantınız için de geçerli!

Galaxy S4’ün internette sayfa görüntülemesi de oldukça başarılı. Hem sayfaları çok süratli açıyor, hem de çok hızlı bir şekilde tüm görselleri önünüze seriyor. Galaxy S4, akıllı telefonlar arasında iPhone 5 ile birlikte şu an internet deneyimi açısından piyasanın en iyisi. Biz ürünü test ederken tarayıcı ya da direk uygulama üzerinden bir video izlerken herhangi bir takılmaya denk gelmedik. Videolar oldukça akıcı ve ekran özelliği dolayısıyla oldukça net.

ŞARJ PERFORMANSI

Samsung Galaxy S4 tanıtıldığı dikkat çeken en önemli detaylardan bir tanesi de 2600 mAh güçlü bataryasıydı. Bu batarya bir çok açıdan telefona yeterken yine diğer akıllı telefonlarda olduğu gibi yoğun kullanımlarda bir günün ötesine gidemiyor! Ancak görüşme, yazışma gibi basit kullanımlarda ise üst düzey bir performans sunduğunu belirtmemiz gerekir!

Yani akıllı telefonunun hemen hemen tüm özelliklerinden faydalanan bir kullanıcıysanız, şarj performansı konusunda beklentilerinizi çok yukarıda tutmayın! Ancak S4’ü tasarım gibi detaylar için almayı düşünüyorsanız ve akıllı telefon olup, olmaması sizin için çok önemli değilse, şarj konusuna takılmanıza gerek yok.

Şarjla ilgili değinilmesi gereken diğer bir başarılı detay ise telefonun diğer bir çok Galaxy ailesi üyesi gibi şarjı sonuna kadar kullanıyor olması! Yani %1 seviyesine inmeden telefonunuz kapanmıyor ve şarja taktığınızda anında açılıyor. Daha önce iPhone 5 için bu detaya değinmiş ve telefonun %5 şarj seviyesine ulaşmadan açılmamasının bizce kötü bir durum olduğunu belirtmiştik. Galaxy S4’de ise durum tam tersi. Telefonu şarja taktığınız anda telefonun menüsüne ulaşma imkanınız var ki bu bizce tüm akıllı telefonlara yayılması gereken bir özellik.

Galaxy-S4-incelemesi

GENEL DEĞERLENDİRME (SONUÇ)

Samsung Galaxy S4 sonuç itibariyle günümüz akıllı telefon piyasasının en popüler modeli! Bunun arkasından yine güçlü reklam desteği olsa da içinde barındırdıklarıyla bunu gerçekten hak eden modellerin başından geliyor. Gerek tasarım gerekse telefonun sunduğu özellikler göz önüne alındığında tercih edilmemesi için hiç bir sebep bulunmuyor. Yalnız telefonunu korumak konusunda başarılı olamayan kullanıcıların uzak durmasında da yarar var! Zira Galaxy S4, gerçekten hassas bir telefon! Henüz ürün çıkalı bir sene olmadan kırılan ekran sayısı ciddi bir sayıya ulaşmış durumda! Yedek parçaları henüz yeteri kadar ucuzlamadığından akıllı telefonunuz başınıza ekstra yükler çıkarabilir…

Biz ürünü test ederken(ki ürünü test için uzun sayılacak bir süre, bir çok açıdan kullandığımız düşünüldüğünde) diğer üst düzey akıllı telefonlardan eksik kalır bir yanını görmedik. Hatta bir çok açıdan abartılı özelliklere bile sahip! Sırf telefonu iyice kurcalayıp, ‘her şeyine bakmalıyım’ dediğinizde bile bunun oldukça uzun bir zaman alacağını göreceksiniz. Telefon bir çok noktada bir çok opsiyon eklenmiş ve bunun kullanımınızı oldukça çeşitlendiriyor.

Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki gördüğümüz kadarıyla S4, dayanıklılık konusunda bir çok kişi tarafından Sony Xperia Z ile karıştırılıyor. Samsung  I9500 Galaxy S4 modelinin su ve darbe dayanıklılığı şeklinde bir özelliği yok! Söz konusu özellikle Galaxy S4 serisinin üyelerinden Samsung I9295 Galaxy S4 Active’e ait!

Bu arada makalenin başında paylaştığımız linkte Galaxy S4’ün ön incelemesi ve teknik özellikleriyle birlikte, ürünün videolarına da ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek dileğiyle…

3 thoughts on “Samsung I9500 Galaxy S4 İnceleme”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir