Samsung G925 Galaxy S6 Edge… Markanın bugüne kadar çıkardığı en gösterişli telefon! Markanın yeni 2 lokomotif modelinden biri. Galaxy S6’nın kardeş modeli ve çift tarafa eğilen kavisli ekranıyla bugüne kadarki tüm akıllı telefonlardan farklı! Peki Galaxy S6 Edge nasıl bir telefon? Vaadedilenleri sunabilmekte ne kadar başarılı?

Makaleye göz atmadan önce Galaxy S6 Edge’nin teknik özelliklerine göz atmak için lütfen alttaki bağlantıya tıklayın.

Samsung Galaxy S6 Edge Teknik Özellikleri

TASARIM
Samsung uzun süredir eleştiri konusu olan plastik kasa yapısından yeni lokomotif modelleriyle tamamen vazgeçiyor. Zaten bunun sinyallerini Galaxy Alpha ve sonrasında çıkardığı modellerle vermişti. Yine de bir çok teknoloji takipçisi yeni lokomotif modellerin hatta modelin bu şekilde bir kasayla geleceğini beklemiyordu.

Makalenin başında da belirttiğimiz gibi S6 Edge bugüne kadarki hiç bir telefona benzemiyor. Aslında Note Edge ve Lg G-Flex serisinden kavisli ekrana alışmaya başlamıştık. Ancak özellikle kasa tasarımıyla bütünleşen çift tarafa kavisli ekran telefonu oldukça farklı kılıyor. Testimiz sırasında telefonu kim gördüyse etkilendi. Aslına bakarsanız hayranlık ve şaşkınlık arası bir his oluşturan modelin etkisi, iPhone 6 önceki nesillerine benzese daha da büyüyebilirdi! Fakat iPhone 6’nın tasarım hatlarındaki ovalleşme S6 serisini gölgede bırakmış oldu. Çünkü tanıtımı daha önce yapılmıştı.

Şu an akıllı telefon pazarının en büyük 2 firması tasarımsal açıdan hemen hemen aynı noktaya gelmiş bulunuyor. Markalara özgü bazı farklılıkların yanında hemen herşey benzer nitelikte. Bu açıdan sonradan tanıtılmış olan Galaxy S6 serisi için “Siz buna S6 demişsiniz ancak  bu bildiğin iPhone 6!” yorumları yapılmaya bile başlandı. Yine de hangisinin hangisine benzediği konusunda yorum yapmak zor. Zira Apple da iPhone 6 serisini tanıttığında, tasarımlarının Samsung’a benzediği konusunda eleştirilmişti.

Galaxy S6 Edge iki taraftan da kıvrılan ekranıyla hem S6’dan hem de iPhone 6’dan ayrılıyor. Arka bölüm S6’yla tamamen aynı olsa da ön yüzey oldukça farklı ve ilgi çekici.

Ürünün kasa malzemesini beğendik. Arka taraf iPhone 4 serisini andıran bir malzemeyle kaplanmış ve orta kasa için iPhone 6 kasasına benzer bir malzemeden yapılmış. İnceleme videomuzda örneğini görebileceğiniz gibi 1 metreden, tam köşesine düşürdüğümüz telefon o kadar da büyük bir hasar almadı, sadece bazı ufak tefek ezilmeler.

Telefon ön ve arka bölümlerinde Corning Gorilla Glass 4 koruması var. Bu açıdan ön yüzeyin de öyle kolay kolay zarar görmeyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca ekranın alt ve üst bölümlerindeki boşluklarda soyulma olacağını da düşünmüyoruz. Sadece kasanın törpülenen parlak kenarları parlaklığını yitirecek gibi!

Hoparlör, kulaklık ve şarj soketi ile tuşların dizilimi güzel. Bizim tasarımdan yana görebildiğimiz en büyük kusur ise yine iPhone 6 gibi dışarıya doğru çıkan kamera bölümü. Telefonu bizdeyken inceleyen tüm teknoloji meraklılarının dikkatini çeken en büyük detaylardan biri de bu oldu. Kamera bölümünün direk temastan dolayı kolay aşınacağını düşünüyoruz. Ancak seçilecek koruma kılıfı bu durumu değiştirebilir. Yakın zamanda diğer renkleri de gelecek ama ürünün sadece siyah ve beyaz renklerinin ön satışa açılmış olması da bizce büyük bir handikap. Çünkü bir çok takipçi daha çok yeşil rengini merak ediyor! Şu an ise bu renk ülkemizde satışta değil!

Galaxy S6 Edge tasarımı bizden tam not alıyor! Sadece 132 gram olan ve dış bölümde vida yer almayan telefon çok farklı ve ilgi uyandırıcı. Kavisli ekranlar telefona gerçekten çok iyi bir hava katıyor. Tasarım oldukça ergonomik. Ölçüleri ideal ve ince olan kenarlarıyla ele çok iyi oturuyor.

YAZILIM VE DONANIM
Samsun lokomotif modellerini her zaman hem yazılımsal manada hem de donanımsal açından üst seviyede donatmıştır. S6 serisinde de bu durum değişmiyor! S6 Edge’in en farklı donanımı takibi kavisli ekranı. Bunun haricindeki tüm donanımlar Galaxy S6’yla aynı. Bu modellerde kullanılan donanım ve yazılım ürünleri de yine üst düzey.

Galaxy S6 serisi için değişen önemli iki durum var; ilki Samsung’un  kendi ürettiği işlemciler ve Mali ekran kartı! Yani bizim gibi yine Qualcomm ve Adreno bekleyen herkes yanılmış oldu. .

Telefon 3 Gb Ram kullanıyor. Bu da 64 bit, 8 çekirdekli işlemciyle birlikte telefon üst düzey performans sunmasını sağlıyor. Bu işlemcilerle cihaz oldukça iyi çalışıyor. Ancak hâla bir ısınmadan söz etmek mümkün. Yine de öyle kaydedeğer bir ısınma olduğu söylenemez. Uzun süreli oyunlar sırasında bile hafif bir ısınma söz konusu. Herhangi bir donma, takılma, kasılma sorununa denk gelmedik.  Telefon bizi herhangi bir işlem sırasında yarıyolda bırakmadı ve işlem sistemini çalıştıramayacak pozisyona gelmedi. Daha önce de bir çok akıllı telefonda olduğu gibi yine ‘Instagram durduldu!’ hatası aldık ancak onu artık uygulamaya yoruyoruz. Çünkü hata almadığımız telefon kalmadı!

S6 Edge modelinin teknik tüm unsurları yeterli. Daha öncede bu konuda görüşümüzü belirtmiştik; artık donanımsal geliştirmeleri çok fazla göremeyeceğiz. Akıllı telefonların donanımsal aksamları yeterli seviyeye geldi ve bundan sonrası ancak markalar adına şov demek. Asıl önemli geliştirmeler yazılım bölümünde olacak ki S6 serisinde de bunu görmek mümkün.

Samsung yeni modelleri için yeni bir arayüz geliştirdi ki artık onun da zamanı gelmişti. Önceki modellerde menüde yığınla uygulama bulunurken, S6 serisinde ortalık toparlanmış. Ayrıca telefonla entegre gelen uygulamaların bir kısmı kaldırılabilirken bir kısmı da devre dışı bırakılabiliyor. Biz yeni arayüzü bazı eksikliklerine rağmen sevdik. En azından sadeleşmeye gidilmesini bir başlangıç sayabiliriz.

Yeni arayüz yeni işletim sistemiyle geliyor; Android 5. İşletim sistemi de kusursuza yakın çalışıyor. Telefona indirip kurduğumuz tüm uygulamalar sorunsuz çalıştı. Testimizi yine mümkün mertebe telefonu kapatmadan ve uygulamaları sonlandırmadan yaptık. Galaxy S6 Edge için tanıtımda bu açıdan vaadedilenlerin yerine getirildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca AnTuTu testlerinde şu an zirvede yer alan modeller S6 ve S6 Edge! Yaklaşık 70bin puanla sıralamada böyle bir yer ediyorlar.

Bu noktada şunu da belirtmek gerekir ki telefon piyasaya çıkalı 15 gün olmasına rağmen 2 kez yazılım güncellemesi aldı. Bu da Samsung’un boş durmadığını ve lokomotif modellerine sahip çıktığını gösteriyor.

Sonuç olarak Galaxy S6 Edge’nin donanımsal aksamlarını yeterli bulduğumuz gibi yazılımsal geliştirmelerin de yerinde olduğunu düşünüyoruz. Görebildiklerimiz ufak tefek kusurlar. Zaman çeşitli güncellemelerle giderilir diye umuyoruz.

KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Bu bölümde yazılım ve donanım bölümünde değinmediğimiz bazı aksamlarla ilgili görüş belirtiyoruz. Bunlardan ilki kamera; 16 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamera performasları etkileyici. Ön kamera için bir çok telefonun ana kamerasından iyidir desek abartmış olmayız! Ayrıca arka kamera için de seviyenin bir kez daha yukarıya taşındığı yorumunu yapabiliriz. ISO ayarına kadar bir çok ekstra ayara ulaşmanızı sağlayan kamera arayüzü oldukça kullanışlı. Bu arayüzle kameraya hakimiyet üst seviyeye çıkıyor ve çekilmek istenen fotoğraf konusunda kullanıcı daha çok söz sahibi oluyor. Özellikle bir cisime yaklaştığınızda ona odaklanıp, arka bölümü flulaştırması ya da tam tersi etki taktire şayan.

S6 Edge’nin flaşının çok iyi patladığını söyleyebiliriz. Zifiri karanlıkta hedef cisim çekimleri çok iyi. Ancak karmaşık ışıklı ortamlarda öyle çok da iyi bir performansı yok. Biz bu konuda da net düşünceliyiz ki o yüzden telefon kameralarından büyük beklentilerimiz yok. Buna rağmen S6 Edge’nin kamerasından etkilendik! Aslında dönem dönem kamera gelişmelerinden etkileniyoruz. Ancak daha önce S4 için yaptığımız bir yorum S6 Edge için de geçerli olabilir; bugüne kadar gördüğümüz en iyi telefon kamerası.

Araç hareket halindeyken, araç içinden çekimler yaptık ve hem video hem de fotoğraflar için tahminimizin çok üstünde performans aldık. Görüntüler çok net! Ayrıca kameraya ulaşım için bir çok farklı seçenek olmasının yanında çekim için bir çok farklı kısa yol var. S6 Edge sahibi olacak kişinin kameradan yana bir problem yaşayacağını düşünmüyoruz!

Diğer bir konu görüntüleme, yani ekran. S6’yla birlikte Quad HD sAmoled ekran ve Mali-T760MP8 ekran kartı kullanıyorlar. 1440 x 2560 piksel çözünürlük ve 577 ppi renk derinliği sunan bu ekran birimleri de çok başarılı. Görüntüler çok net ve keskin. Renkler çok iyi!

Gün ışığında görüntüleme konusunda bir önceki lokomotif model Galaxy S5 ile aynı teknoloji kullanılmış. Gün ışığında ekrandaki renkler açılarak beyaza yaklaşıyor. Biz bu özelliği beğenmiştik. Ancak bizim aksimize beğenmeyenler de oldu. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detay bize göre güç tasarrufu modu! Telefon güç tasarrufu modundayken, şarj düzeyi %5’in altına düşerse, herhangi bir görüntüleme yapmanız söz konusu olmaz. Ekran parlaklığı o kadar düşüyor ki ekranda hiç bir şey görülmüyor. Bu durumun haricinde ise ekran tüm parlaklık oranlarda oldukça net görüntüler sunuyor.

S6 Edge’de en beğendiğimiz özelliklerden biri de görüntüleme alanında oldu. Çoklu ekran geliştirilmiş; artık uyumlu uygulamalarla ekrandan istediğiniz kadar pencere açabiliyor, ekrana istediğiniz kadar uygulama sığdırabiliyorsunuz.

Bu bölümde değineceğimiz son konu ise ses ve müzik. Samsung bu konuda da hatrı sayılır bir ilerleme sağlamış. Değişen kasayla birlikte alta alınan hoparlörün dışarıya verdiği artık daha fazla kanaldan daha net olarak çıkıyor. Telefon dışarıya verdiği ses de oldukça iyi!

S6 serileriyle birlikte müzik deneyimi de bir adım öteye taşınıyor; kulaklık soketi artık daha fazla frekans destekliyor! Biz testlerimiz sırasında genel de Sony kulaklık da kullanıyoruz ki bu Samsung modellerinde pek mümkün olmuyordu. S6 Edge’de ise Sony kulaklıkla çok iyi sesler alabildik. Desteklenen frekans artışının yanında ses de bir kademe iyileşmiş.

Son olarak şunu da belirtelim Galaxy S6 Edge’de yine Radyo yok!

Sonuç olarak bu bölüm içinde S6 Edge tam not alıyor ve Samsung yine multimedya alınanda iddiasını gösteriyor.

İNTERNET DENEYİMİ
Samsung bu noktada her zaman rakipleriyle bir çok kıyasa tutulur. Tahminimizce yine öyle olacak ve S6 Edge bir çok rakip modelle internet hızı testlerine girecek. Ancak çok fazla uzatmadan şöyle bir yorum yapılabilir; internet bir çok yerde çok hızlı!

Tam bu aşamada şunu belirtmemiz gerekecek ki S6 Edge biraz fazla internet tüketiyor gibi! Yani Apple ile kesişen yollardan birisi de internet tüketimi! 15 gün içerisinde yoğun olarak kablosuz ağ kullanmamız rağmen 2 gb kadar internet tükettik. Şu anda karşılaştırma yapamadığımız için kesin bir şey söylemek zor. Umarız bize denk gelmiştir.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Eğer tam bir günü çıkarmak istiyorsanız, Güç Tasarrufu modunu kullanmalısınız! Sanıyoruz bu bölümün de özeti bu şekilde olur. Çünkü S6 Edge tam bir günü çıkarmakta zorlanıyor. Bizim yine beklentimiz bu yönde olduğundan çok da şaşırmadık. Ancak hemen bu noktada şunu belirtelim ki telefon gerçekten çok hızlı şarj oluyor ve bunun yanında kablosuz şarjı da destekliyor. Yani kablosuz şarj standıyla birlikte ürüne sahip olanlar, öyle çok da şarj sıkıntı yaşamayacak. Bu 2 özelliğin birden olması güzel. Bizce şarj standları edinilmeli.

Kutu içeriğini daha önce Youtube kanalımızda paylaşmıştık. Görmek için lütfen tıklayın. Galaxy S6 Edge Kutu Açılımı

FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ
S6 Edge 3000 lira bir fiyatla piyasaya çıktı. Artık şunu biliyoruz ki her yeni lokomotif model bir önceki modelden yüksek bir fiyatla geliyor! Eğer bu gidişat devam ederse yakın zamanda akıllı telefonlar için 5000 lira gibi rakamları görmek şaşırtıcı olmayacak! Bizce fiyat çok yüksek! S6 Edge’nin rakiplerinin fiyatları da bu aralıkta ancak onlar için de aynı yorum yapılabilir. Bir telefona bu kadar para verilmesini desteklemiyoruz!  Doğal olarak S6 Edge bir fiyat/performans canavarı değil. Şu da var ki Samsung modelleri çıktığı fiyatta uzun süre kalamıyor. Bu konuda en başarılı modellerden birisi S5 olmuştu. Fiyatı sabit tutulabildi ama bunun paralelinde istenilen satış rakamları yakalanamadı. Ayrıca telefonun S4’ten çok farklı bir yanı olmaması da bunda etkiliydi. S6 Edge için de aynı yorumları yapmak mümkün! Tamam, telefon çok iyi, çok başarılı ancak ortalama bir kullanıcı S4’ten de aynı performansı alabilir. Ya da rakip markaların ucuz lokomotif modelleri düşünülebilir.

Şöyle de bir durum var ki piyasası daha hızlı olmasına rağmen Samsung ikinci elde Apple’dan daha fazla değer kaybediyor. Eğer telefonu yakın zamanda satmaya niyetiniz varsa çok zarar edersiniz. Apple hala ikinci elde daha değerli.

S6 Edge özellikle tasarımıyla gerçekten farklı ve teknik özellikleri bakımından kusursuza yakın! Ancak düşünülmesi için fiyatının düşmesi beklenebilir! Alındığında ömürlük bir telefon olabilir ve hızınıza hız katabilir. Uzun süre başka bir telefona ihtiyaç duymayabilirsiniz. Fakat şu da var ki seneye yenisi çıkacak! Ayrıca teknolojiye bu gözle de bakmamak gerek! :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir