Samsung Galaxy E7… Samsung son dönemlerde orta seviye için yeni seriler geliştiriyor ki A, E ve J serileri buna örnektir. Galaxy E7 de E serisinin en büyük modeli; 5.5 inçlik ekranıyla dikkat çeken akıllı telefon, yeni nesil Samsung tasarımına ve güncel orta seviye özelliklere sahip. Ülkemizde E700H ve E700F model numaralarıyla satılan üründe bu model numaraları 4G desteğini vurguluyor. E700F versiyonunda 4G desteği var, diğerinde ise yok. Resmi distribütör ürünleri F versiyonuyla satılırken, genellikle grey ürünler H uzantısıyla satılıyor. Bizim teste aldığımız Galaxy E7’nin model umarası E700H!

Peki Samsung Galaxy E7 tüketicilere neler vaadediyor? Fiyatının hakkını verebilecek, rakipleriyle yarışabilecek bir telefon mu? Detaylı incelememizle bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

İncelemeye geçmeden önce telefonun teknik özelliklerine göz atmak isteyenler için bağlantı video üzerinde ve makalede.

Samsung Galaxy E7

TASARIM
Girişte de belirttiğimiz gibi E7, serisinin ve son dönem Samsung tasarımının izlerini taşıyor. Öyle ki telefonun arka kapağı ve bataryası kullanıcı tarafından çıkarılamıyor. Kullanıcılar uzun süredir bu konuda markaya baskı yapıyordu ki bir süredir Samsung da bu geri bildirimlere cevap niteliğinde yeni ürünlerinin bir çoğunu aynı şekilde tasarlıyor. Yoğun plastik kullanımı da yavaş yavaş kenara bırakılıyor.

Ürünün siyah ve beyaz olmak üzere 2 farklı rengi mevcut. Biz testimiz sırasında Galaxy E7’nin beyaz rengini kullandık ki bu renk için arka tarafta sedefli bir kaplama kullanılmış olması hoşumuza gitti. Ayırca herhangi bir kirlenme ve lekelenme olmaması da dikkate değer. Arka bölümün tasarımı Galaxy S3’ten bu yana alışık olduğumuz şekilde; flaş, kamera ve hoparlör aynı hizada, en üste yerleştirilmiş. Onların hemen altında Samsung logosu, altta tarafta DUOS logosu(ki bu çift hat desteğini ifade eder) ve en altta cihaz bilgileri. Ön taraf standart Galaxy serisi üyeleri gibi dizayn edilmiş. Cihazın kasa malzemesi de tatmin edici. Yeni nesil tasarımla uyumlu, yumuşak ve esnek malzemeler artık telefonun her yerinde değil.

USB port ve 3.5 mm kulaklık girişi telefonun alt bölümündeyken sim ve hafıza kartı yuvaları, güç tuşuyla birlikte telefonun sağ tarafında. Sol bölümde ise ses tuşları var. Üst bölümde sadece video kayıtlarında kullanılan ikinci mikrofon yer alıyor. USB bölümü yeni tasarım dolayısıyla artık yüzeye sıfır değil, biraz içeride. Bu bazı kullanıcıların memnun olacağı bir durumken bir çok kullanıcıların da sıkıntı yaşayama ihtimali var. Şarj cihazını ve şarj girişi özenli kullanmak gerekebilir.

Cihaz 5.5 inç ekrana sahip bir telefona göre rahatsız edici boyutlara sahip değil. Kasa yapısı ince ve gereksiz boşluklarda oldukça az. Özellikle 7.3 mm ince kasa yapısı oldukça iyi. İnce yapı cihaz ergonomisini oldukça arttırmış. Telefon ele gayet güzel oturuyor ve herhangi bir rahatsızlığa mahal vermiyor.

Biz Galaxy E7’nin tasarımını beğendik. Özellikle ince yapısıyla bugüne kadar en hoşumuza giden 5.2 inç üstü model oldu. Yaklaşık 15 günlük test süresince cihazı jelatinsiz ve kılıfsız kullanmamıza rağmen herhangi bir deformasyonla karşılaşmadık ki tüm bu detaylarla beklentilerimizin aşıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-e7-internet-performansi

DONANIM VE YAZILIM
Son dönemlerde test sırasında insanı yormayan, sıkmayan, daraltmayan telefonlara sıkça rastlar olduk. E7 de öyle bir telefon. Kullanıcısını hatalar yumağının içine çekmiyor ve mümkün mertebe rahat bir kullanım sunuyor. Qualcomm Snapdragon 410 chipset mimarisindeki 64-bit, dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci telefona yeterli geliyor. Bu dört çekirdekten üçü standart işlemler için biri ise yüksek performaslı işlemleri için kullanılıyor. 2 GB Ram desteği de düşünüldüğünde telefon çok fazla tıkanmıyor ve kasılmalara meydan vermiyor. Bu noktada şunu da belirtmek gerekiyor ki işlemciden kaynaklı aşırı ısınma sorunları yavaş yavaş çözülüyor gibi. Hafif bir ısınma söz konusu ama aşırı olduğu söylenemez. Bu gelişmede yeni tasarımın da etkisi var diye düşünüyoruz. Sıcaklık dışarıya çok fazla yansımıyor ve kullanıcıyı rahatsız etmiyor.

Donma ve kasılmalar cihaza aşırı yüklenmeler sonunda kısmen görülebiliyor. Eğer kullanıcı cihazı bir kaç günlük periyodlarla kapatmaya özen gösterip, dinlendirir, kullanmadığı uygulamaları zamanında kapatarak, arka planda boş yere çalışmasının önüne geçerse takılma ve kasılmaları da büyük ölçüde bertaraf edecektir.

15 günlük test süresince bir kaç kez telefonun toparlamakta zorluk çektiğini gördük. Ama bu durum önceki Galaxy serisi üyelerindeki gibi hem çok sık yaşanmadı hem de uzun sürmedi. Aslında bu durumun başlıca sebebi de son dönem Galaxy serisi akıllı telefonların sürekli 1.5 Gb civarında Ram alanı kullanması. Galaxy S6 serisiyle birlikte ayyuka çıkan sorunun E serisinde de kısmen olduğunu gözlemledik. Ram kullanımı tüm uygulamaları kapattığınızda en iyi ihtimalle 1.1 Gb seviyesine düşüyor. Yoğun kullanımlarda ise 1.8 Gb’a kadar bir alan kullanıldığı görülüyor.

Galaxy E7 kullanıcısına 16 Gb dahili hafıza sunuyor ki bunun yaklaşık 10 Gb’lık bölümü kullanıcıya ayrılmış durumda, diğer bölüm işletim sistemine ait. Telefonda 64 Gb’a kadar da hafıza kartı desteği var. Tabi bu noktada bir tercih yapılması gerekiyor; ya çift sim ya da hafıza kartı kullanımı! Yuvalardan birisi, yeni nesil bir çok telefonda rast geldiğimiz gibi, bu iki tercihten biri için özel olarak dizayn edilmiş.

Cihazda görüntü işlemcisi olarak Adreno 306 tercih edilmiş ki HD Süper Amoled ekranla bu donanımın uyumu gayet iyi. Ayrıca kullanılan işlemci ile de en uyumlu görüntü birimlerinden biri. Cihaz üzerinden yeterli seviyede görüntülemeler yapılabiliyor. Hatta bu seviye için büyük üreticiler dışında pek fazla rakibi yok gibi. Ekran renkleri çok canlı ve net. Öyle ki bir çok markanın FULL HD ekranlarından daha iyi görüntü verdiği söylenebilir! Galaxy E7 ekranı günümüzdeki en üst seviye koruma olan Corning Gorilla Glass 4 ile korunuyor. Tasarım bölümünde de belirttiğimiz gibi telefonun ekranına herhangi bir jelatin uygulaması yapmamıza rağmen herhangi bir çizilme oluşmadı.

Galaxy E7’nin ön tarafında 5, arka tarafında ise 13 Megapiksel kamera kullanılmış ki bu donanımların performansına birazdan değineceğiz. Bu arada telefonda ivmeölçer ve yakınlık olmak üzere sadece 2 adet sensör bulunduğunu belirtelim. Bunun yanında telefonda bildirim ışığı da yok! Cevapsız çağrı ve mesajlar için kullanıcı telefonu eline aldığında titreşimle yapılan bildirimin dışında herhangi bir uyarı mekanizması yok.samsung-galaxy-e7-sarj-performansiE serisinin en büyük üyesinin işletim sistemi Android 4.4.4 KitKat ve büyük ihtimalle Android 5 Lollipop güncellemesi almayacak! Fakat bunun eksikliğinin hissedileceğini de pek sanmıyoruz. Sadece ilerleyen dönemlerde bazı uygulama desteklerinde sorun oluşabilir. Eksik kabul edilebilecek önemli bir nokta ise işletim sisteminin 32-bit olması!

Samsung sadece tasarım konusunda kullanıcı geri bildirimlerini dikkate almıyor. Uygulama yoğunluğu ve gereksiz opsiyonların menü üzerindeki sıkışıklığı yavaş yavaş kayboluyor. TouchWiz arayüzü gitgide daha sade bir hâl alarak, kullanıcıyı daha özgür bırakıyor. Örneğin menüde yer alan ikonlar klasörlenerek, tek bir sayfaya sıkıştırılabiliyor. Güncel arayüz yeni çoklu pencere sistemine, akıllı bekleme, tek elle kullanım, dokunmatik hassasiyetini arttırma gibi özelliklerin kullanımına imkan veriyor. Bunun yanında artık Play Store üzerinde iyi çalışan bir çok Louncher uygulaması da var. Kullanıcılar arayüzden kaynaklı memnuniyetsizliklerini bu şekilde de giderebilir.

Galaxy E7 tüm bu donanım ve yazılım öğelerinin performansıyla AnTuTu üzerinden yaklaşık 22 bin puan alıyor. Teknik detayları bir kenara bırakacak olursak bizce daha fazlasını hak ediyor.

MULTİMEDYA
Yani kamera, oyun, ses ve müzik deneyimleri. Büyük üreticilerin bir çoğu bu alanda kullanıcılarını tatmin etmeyi başarıyor. E serisinde de durumun değişmediğini görüyoruz. E7 multimedya alanında oldukça yeterli, kullanıcısını tatmin edecektir.

Günümüzde bir çok orta seviye akıllı telefonda aynı kamera kombinasyonu var; ön tarafta 5, arka tarafta 13 megapiksel.

Arka kamera orta seviye için yeterli kalitede görüntüler yakalayabiliyor. Özellikle ışığın iyi ayarlandığı ortamlarda çekimler tatminkar. Bunu hem fotoğraf hem video için söylemek mümkün. Cihaz ISO, beyaz dengesi, ölçüm modları gibi bazı manuel ayarlamalara da imkan veriyor. Ana kamerada otofokus, coğrafi konum etiketleme, dokunmatik odaklama, yüz tanıma gibi özelliklerin yanı sıra, arka kamera selfie, panorama, gece, animasyonlu gif gibi çeşitli modlar ve nostalji, posterize, mavi, kırmızı/sarı, siyah-beyaz, sepya, negatif gibi efektler mevcut. E7’de günümüzdeki bir çok akıllı telefonun aksine çift değil, tek LED flaş desteği var!

5 megapiksel ön kamera performansından ise tatmin olmadığımız belirtelim, daha iyisi olabilirdi! Ön kamerada yüzü rütuşla, yüzü incelt, gözleri genişlet, aralıklı çekim gibi özellikler mevcut. Bunun yanında arka kameraya gömülmüş efektleri ön kamera için de kullanabiliyorsunuz. Tüm bu ekstralara rağmen bu kamerayla alınan görüntüler için iyidir yorumunu yapmak mümkün değil! Hem fotoğrafta hem de videoda bir solukluk söz konusu. Galaxy serisinin bir çok modelinde ana kameranın 5 megapiksel olduğunu görmüştük ki onlarda performans çok daha iyiydi!

Galaxy E7’ye selfie çekimleri için bir çok alternatif  yerleştirilmiş. Kameraya avuç içinin gösterilmesi gibi pratik çözümlerin yanında alternatif olarak arka kamerayı kullanmak da mümkün. Bunun için basit bir mod değişikliği ve ayar yapmak yeterli. Cihaz yüzünüzü algıladığında çekimi otomatik olarak yapıyor.e7-incelemeİki kameraya da çekim için çeşitli alternatifler atanabiliyor. Ses tuşlarını ve dokunmatiği çekimler için ayarlayabiliyorsunuz. Bunun yanında kameraları sesle kontrol etmek de mümkün. Smile, Cheese, Capture, Shoot kelimeleri fotoğraf çekimi için, Record video ise video kayıdı için tetikleyici kelime. Bu komutları çalıştırabilmek için biraz yüksek sesle cihaza bağırmanız gerekebilir!

Donanım öğelerinin telefona yeterli geldiğini belirtmiştik. Aynı şekilde ekrandan alınan görüntüler için de benzeri yorumlar yapmıştık. Bu detaylar sayesinde telefon iyi bir oyun deneyimi sunmayı başarıyor, oyunlar akıcı. Arka plan uygulamalarına dikkat etmediğinizde ya da sıkça uygulamalar arası geçişler yapmak zorunda kaldığınızda anlık takılmalara denk gelebilirsiniz. Bu tip durumlarda akıllı telefon toparlamakta zorlanmıyor.

Ses ve müzik bölümünde de E7 ortalama bir deneyim sunuyor. Radyo özelliği olmayan ürünün ahizesinden alınan ses sorunsuz, hoparlörden alınan yeterli fakat bazen cepte geç duyulabiliyor. Kulaklıktan alınan seste aynı şekilde klasik Galaxy serisi performasını yansıtıyor; farklı kulaklıklarla performans arttırılabilir.

samsung-galaxy-e7-kamera-performansi

İNTERNET DENEYİMİ
Bir çok kullanıcının akıllı telefondan en büyük beklentisi iyi bir internet deneyimidir ki Galaxy E7’nin bu konuda kullanıcısını üzeceğini düşünmüyoruz. Ancak şu an muallakta olan konu, yani 4G’ye geçiş, yakın zamanda gerçekleşirse tüketici tercihinden dolayı pişman olabilir. Tabi bu bizim teste tabi tuttuğumuz E700H versiyonu için geçerli, E700F model numarası için herhangi bir sorun yok. 3G noktasında bir sıkıntı yok, sayfa geçişleri ve yüklemeler gayet hızlı. Wi-Fi b/g/n desteği sunarken ‘ac desteği’ sunmuyor! Aslında bu da bu fiyat seviyesi için eksiklik sayılabilir!

E7’de bazen şu gibi durumlara denk gelebiliyorsunuz; Facebook, Instagram gibi bazı uygulamalar aşırı kullanım sonrası tıkanabiliyor, videolar oynatılamayabiliyor! Bu sorunla nadir karşılaşılıyor ve yeniden başlatma sonrası düzeliyor. Uygulama ön belleğinin temizlenmesi sorunun çözümü için diğer bir alternatif.samsung-galaxy-e7-oyun-performansi

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Samsung Galaxy E7 standart bir kutu içeriğine sahip; 5 V – 1.55 A başlık ve kablodan oluşan, 2 parçalı bir şarj cihazı, kulaklık, sim ile hafıza kartı tepsilerini çıkartma aparatı ve kitapçıklar.

Telefonun bizi en çok tatmin ettiği nokta şarj performası oldu. Her hangi bir güç tasarrufu modu kullanmadan, ekran parlaklığının orta düzeye ayarlandığı, yoğun olmayan kullanımlarda 2 günü görebildik. Yoğun kullanımlarda ise tam 1 günlük performans sergiliyor. Bunda Full HD olmayan ekranın ve 2950 mAh bataryanın payı büyük. Samsung’un bazı premium cihazlarında bile bu değerde bir bataryayı görmek mümkün değil!

E7’de 2 adet güç tasarrufu modu olduğunu da belirtelim; güç tasarrufu ve ultra güç tasarrufu modları. Bu modlar aktif kullanılarak, ekran parlaklığı düşürülerek ve konum servisleri devre dışı bırakılarak verimlilik daha da arttırılabilir.

FİYAT/PERFORMANS ve SONUÇ
Samsung Galaxy E7
şu an 1199 liralık resmi satış fiyatına sahip. Bu fiyat grey ürünler için 1049 liraya kadar düşebiliyor. Yine yakın dönemde 1099 liraya kampanyaya da girmişti ki bu dönemde cihaza sahip olanlar şanslı. Çünkü bizce şu an telefonun ideal fiyatı 1000-1100 lira seviyeleri.

Şöyle de bir durum var ki 5.5 inç ekranlı telefon seçeneklerinde bu denli iyi, can sıkmayan performansa sahip çok fazla alternatif yok. Örneğin yakın zamanda piyasaya çıkan 899 liralık Vodafone Smart 6 alternatif görülmemeli! Zira E7’nin multimedya deneyimi çok daha üst düzey. Bu açından bakıldığında bu boyutlarda en ciddi rakiplerinden   biri Asus ZenFone 2. Fakat ZenFone 2 henüz test merkezimize intikal etmiş değil, daha net sonuçları onu da inceledikten sonra verebiliriz. Tabi Galaxy E7’nin aksesuar ve yedek parça konusunda kesinlikle öne geçeceğini de belirtmemiz gerek.

Note serisi gibi kalemi olmayan, büyük ekranlı bir akıllı telefon isteyenler için Galaxy E7 iyi bir tercih olabilir. Teste almadan önceki düşüncelerimiz 15 gün sonunda değişmiş durumda. Umarız faydalı bir inceleme olmuştur. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşçakalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir