Nokia Lumia 630… Nokia’nın son dönemde orta sınıfa sunduğu bir akıllı telefon. Genel Lumia hatlarını taşıyan model, Lumia 620’nin güncellenmiş hâli olarak düşünülebilir. Şüphesiz ki Nokia da bu modelini Lumia 620’den daha iyi bir satış performansı bekleyerek piyasaya sundu. Bu konuda kısmen başarı sağlanmış olsa da beklentilerin altında kaldığını söylemek gerek! Bunun nedenleri de muhtemeldir ki incelememizde bahsedeceğimiz bazı kusurları!
Lumia 630 incelemesinden önce teknik özellilerine göz atmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz: NOKIA Lumia 630
TASARIM
Nokia Lumia 630 tasarım açısından başarılı sayılabilecek bir telefon. Aslına bakarsanız son dönemde tasarımı kötü telefonlarla pek karşılaşmıyoruz. Tüm markalar bu konuda hatrı sayılır bir yol katetmiş durumda. Lumia 630 da bundan nasibini yeterince almış. Bulunduğu sınıf ve rakipleri düşünüldüğünde tasarım açısından başarılı denilebilir. Ancak Lumia serisinin genel tasarım hataları(bize göre) bu modele de yansımış durumda. Telefonun arka bölümünü çevreleyen kapağın, farklı renkle bürünme amacıyla değiştirilebilmesi gibi artılarının yanında telefon tasarımını kabalaştırması gibi eksileri de mevcut. Bu kapak esneklik ve sağlamlıktan yana avantaj sağlıyor olsa da cihazın daha kaba görünmesine yol açıyor. Ancak bu noktada gelişmeler var; Lumia 630 arka kapağı önceki modellere göre cihaza daha iyi oturuyor!
Lumia 630, 4.5 inç ekrana sahip bir model ve bu boyutlar bize göre oldukça ideal. 134 gram gibi bir ağırlıkla geldiği düşünülürse bu da gayet iyi denilebilir. Telefonun ele oturuşu, tutuşu oldukça rahat. Arka kapağın yapısı telefona hakimiyet sağlamanızı kolaylaştırıyor.
Sonuç olarak tasarım noktasında Lumia 630’un büyük eksileri yok!
YAZILIM VE DONANIM
Gelelim akıllı telefonların en önemli bölümü olan yazılım ve donanım boyutuna. Zira bu bölümde alınacak sonuçlar cihazın başarısıyla doğrudan orantılı!
Lumia 630 bu bölümde de yine rakipleri göz önüne alındığında başarılı sayılabilecek özelliklere sahip. 8 GB dahili hafıza, Qualcomm Snapdragon 400 dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci ve Adreno 305 ekran kartı bu başarılı ekipmanlardan göze çarpanlar. Ancak cihazın Ram değeri 512 Mb yerine 1 GB olarak tercih edilse daha yerinde olurmuş. Zira biz Lumia 630’da, Lumia serisindeki bir çok cihazın uzun süreli kararlılığını göremedik. 1 GB RAM bu şekildeki bir çok sorunun önüne geçebilirdi.
Windows Mobile 8.1 işletim sistemi kullanan orta sınıf telefonu Lumia 630, işletim sistemi konusunda tatmin edici sayılabilir. Microsoft’un mobil işletim sisteminde bir çok eskik ve kusur mevcut. Buna rağmen telefonlarının yüksek kararlılık göstermesi tercih sebeplerinden biriydi. Lumia 630’da ise yukarıda özellikle Ram konusunda vurgulamaya çalıştığımız eksiklikten ötürü aslen kararlı olan bu işletim sistemini pek de iyi kullanamıyor. Bu yüzdendir ki telefona fazla yüklenmemek ve arada bir dinlendirmek gerekebiliyor.
Yazılım ve donanımları aslen yeterli olsa da pek uyum içinde oldukları söylenemez. Daha önceki Lumia modellerinde gördüğümüz kararlılığı gösteremediği için bu bölümde bizden zayıf not alıyor!
KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Lumia 630, 5 Megapiksel flaşsız bir kamerayla geliyor. Tasarım bölümünde de değindiğimiz gibi artık gözlerimiz flaşın standart bir donanım olduğuna alıştığından hemen hepimiz, özellikle akıllı telefonlarda en azından basir bir LED flaş bekliyoruz. Bu telefonda flaştan kaçılmış olmasını pek anlayamadık. Zira artık flaş fisizksel tuşlu cep telefonlarında bile(pek işe yaramasa da) neredeyse standart bir donanım gibi!
5 megapiksellik kameranın çekimleri bu seviye için yeterli. İyi bir ışıkta güzel fotoğraflar elde etmeniz zor olmayacaktır.
4.5 inç ekranda yaptığınız görüntülemeler de üst seviye olmasa da yine bu seviye için yeterli. Görüntüler net ve akıcı.
Lumia 630, ses konusunda başarılı bulduğumuz cihazlardan birisi oldu. Dışarıya verdiği ses hem iyi seviyede hem de net. Aynı şekilde kulaklıktan alınan ses ve konuşma sesi için de oldukça iyi diyebiliriz.
Microsoft’un cihazlarında müzik deneyimi ilk başlarda biraz zordur! Eğer bunu aşabilirseniz, Lumia 630 müzik zevkiniz konusunda da size yardımcı olacaktır. Kutusundaki kulaklık yine üst düzey değil ancak yeterli.
İNTERNET DENEYİMİ
Akıllı telefonlar için belki de en önemli husus, kullanıcıya internet konusunda sağladığı hizmetler! Bu yüzden bu alan oldukça önemli. Lumia 630 yine seviyesi itibariyle bu ihtiyacınızı da karşılayacaktır. İnternet çok hızlı değil. Fakat orta sınıf beklentilerini kesinlikle karşılar. Telefonu çok fazla yormadığınız taktirde uygulamalardan da yeterli yardımı alabilirsiniz.
Daha iyisi tabiiki olabilirdi ancak bu sınıfta bu performans kullanıcıyı üzmeyecektir diye düşünüyoruz.
ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Nokia Lumia 630’a dair en beğendiğimiz detaylardan birisi şarj performansı oldu. Artık hepimizi şarj aletlerine yakın yaşamaya alıştık. Bu yüzden şarjın çabuk şekilde, sık sık şarj tükenmesi haricindeki durumlara razı gelir vaziyetteyiz. Lumia 630, 1 günü rahat deviren şarj performansıyla bu bölümden iyi not verdiğimiz modellerden birisi oluyor. Aşırı kulllanımlarda değişken olan batarya performansı ortalama bir kullanım için oldukça yeterli. Hatta telefonu ikinci günün sonlarına doğru bile şarja takabilir duruma gelebilirsiniz!
Kutu içeriği klasik şekilde çift parçalı(data kablosu ile başlık) şarj aleti ve kulaklık şeklinde. Yalnız Lumia 630 kutu içeriklerinden farklılık olabileceğini unutmayın. Bazı versiyonların kutusundan kulaklık çıkmıyor!
FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ
Nokia Lumia 630 ülkemizde şu an 550 lira civarı satılıyor. İncelememizde sık sık içinde yer aldığı sınıftan bahsettik. Bunun da nedeni bu fiyat civarı telefonlarla kıyaslanması gerektiği! Fiyat/performans açısından zirvede yer almasa da fena bir yerde de denemez! Rakiplerini iyi inceleyip, iyi karar vermek gerekir. Muadili modellerde çeşitli avantaj ve dezavantajlar var. Hatta Android cihazların yaygınlığı ve bu nedenle oluşan artıları Lumia 630’u biraz geride bırakabilir. Biz kendi kullanımımız sonucunda(Yaşklaşık 15 gün) gördüğümüz eksileri belirttik ki bu eksilerin dışında tabii yine kendi sınıfında oldukça başarılıydı.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: İncelememizin üzerinden yaklaşık 1 ay geçti ve gözlerimiz kendisini hiç aramıyor! Bir Motorola Moto X değil! :)