HTC One… Amiral gemi modelleri konusunda bir türlü istediğini bulamayan HTC’nin son denemesi. Öyle görünüyor ki yine beklediği ya da istediği satış rakamlarına ulaşamamış olsa da piyasada hatırı sayılır bir saygıya kavuştuğu açık! Özellikle yenilikçi, tek parça kasa tasarımı çok dikkat çekici. HTC One’ı yaklaşık 10 gün boyunca kullandık ve enine boyuna bir çok deneme yaptık. Şimdi biraz bu sonuçlara değineceğiz ve makalenin bir çok yerinde piyasadaki en büyük rakibi Samsung Galaxy S4 ile kıyasa gideceğiz.

HTC One da daha önce, ürün tanıtıldığında ön incelemesini paylaştığımız bir modeldi. İnceleme makalemizi okumadan önce teknik özelliklerine ve ön incelemeye göz atmak isterseniz, aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

HTC One Teknik Özellikler

HTC One Ön İnceleme

htc one kırmızı mavi

TASARIM

HTC One tanıtıldığında en çok dikkat çeken detay kasa yapısıydı ki ürün piyasaya çıktıktan sonra da bu kasa yapısı oldukça fazla konuşuldu. Mantık, tek parça metal kasa üzerine parçaların yerleştirilmesi ve telefonun bu şekilde kapatılması üzerine. Yani telefonu ortadan ayıran çizgi telefonun ana hatlarını belirliyor. Alt taraf parçaların oturduğu bölgeyken, üst taraf dokunmatik+ekran, ön panel ve diğer parçaların bulunduğu bölge. Telefonun dışında her hangi bir vida ya da vida yeri bulunmuyor. Bu da tasarım açısından oldukça başarılı bir hamle ve bu yapı bugüne kadarki en iyi HTC tasarımının ortaya çıkmasını sağlamış. Daha önceki modellerinde de çeşitli tasarım hamleleri deneyen HTC, bize göre bu çizgiye hiç yaklaşamamıştı.

One’ın tasarımı hem oldukça şık hem de oldukça sağlam. Özellikle siyah, mavi ve kırmızı renklerinin kasayla uyumu harika. Gri-beyaz rengi için aynı şeyi söyleyemiyoruz çünkü renkte bozulmalar meydana gelebiliyor. Öyle ki zamanla gri kasa üzerindeki beyaz şeritler sararma yapıyor.

Ürünün tasarımda en büyük artısı dokunmatik sağlamlığı. Galaxy S4’ün kırılan ekranlarından şikayetçi bir çok kişi olduğunu biliyoruz. HTC One için ise aynı durum söz konusu değil; Galaxy S4’ten kesinlikle çok daha sağlam! Şöyle bir örnek vermek gerekirse Galaxy S4 küçük darbelere karşı bile oldukça korunaksız ve dokunmatik ya da ekranı hemen patılıyor. Ancak merdivenlerden yuvarlanan bir One’da sadece kasada bir kaç küçük ezilme meydana geliyor. Ekran ve dokunmatik yapısı rakiplerine göre daha iyi. Üstelik bir çok rakibine göre daha ince olmasına rağmen!

Tasarım da gördüğümüz tek kusur, üzerinde kumanda özelliği için kızılötesi portu da olan açma-kapama tuşunun kasaya çok takın olması. Çoğu zaman bastığınızı hissetmekte sorun yaşıyorsunuz. Bunun yanına kırmızı ve mavi renklerinin duyurulmasına rağmen yaygın olarak bulanamıyor olması da eklenebilir.

HTC One için şu an piyasanın en başarılı tasarımlarından birine sahip desek, abartmış olmayız. Zira hem ele oturuşu açısından sunduğu kullanım rahatlığı hem de dışarıdan ilgi çekici yapısı bunu destekler nitelikte.

YAZILIM VE DONANIM

HTC One en üst seviye akıllı telefonlardan ve buna uygun şekilde donanım ve yazılımlarla desteklenmiş. Dört çekirdekli 1,7 Ghz işlemci, 2 Gb Ram, 4 Ultrapiksel kamera, Süper LCD3 ekran vs…

Telefonun en dikkat çeken ve insanlarda kafa karışıklık yaşatan donanımı kamerası! Kamera 4 ultrapiksel şeklinde, yeni bir tabirle adlandırılıyor. Bazı kullanıcıların 4 megapiksel olarak karıştırdığına şahit olduk ancak durum farklı. 4 Ultra piksel değerindeki kamera, günümüz üst düzey akıllı telefonları gibi yaklaşık 13 megapiksel gibi bir değer sunuyor. Kamera 4 kademeli bir yapıya sahip olduğundan böyle adlandırılmış.

HTC One’ın yeni nesil işlemcisi rakiplerine göre daha az olsa da ısınma yapıyor. Bu durum üst düzey oyunlarda kendini gösterirken, diğer kullanımlarda çok fazla hissedilmiyor. Yapılan işlemler için ise oldukça yeterli. Örneğin Xperia Z ve Galaxy S4’e göre düşük bir hız değeri gibi dursa da telefonun stabil çalışmasını sağlayan bu işlemci, rakiplerinin çok gerisinde değil.

Telefonun Ram’i yoğun işlemler için oldukça yeterli. Çok fazla uygulama açık bıraksanız da, işlemler arası hızlı geçişler yapsanız da telefon can sıkıcı kasılma ve donmalar yapmıyor.

Ekranı oldukça kaliteli ve görüntüler oldukça net. Akıcı görüntü sağlayan ekran özellikle oyunlarda büyük avantaj sağlıyor. Ekranı Xperia Z, Lumia 920 ve iPhone 5’le kıyasladığımızda net bir fark oluştuğunu gözlemledik. Örneğin aynı açılardan çekilmiş fotoğraflar HTC One tarafından daha iyi görüntüleniyor. 4,7 inç boyutundaki bu ekran, 5 inç ekranlara göre işlemciyi daha az yorduğundan bizce ideal bir seçim olmuş.

One’ın dikkat çeken diğer bir yanı ise ön tarafta, ekranın alt ve üstüne konuşlandırılmış hoparlörleri. Bu telefondan çok iyi bir ses çıkışı olmasını sağlıyor. HTC One’ın dışarıya verdiği ses bugüne kadar bir cep telefonuna uygulanmış en net ses diyebiliriz. Yalnız dikkat en yüksek ses değil! Yine Xperia Z, Lumia 920 ve iPhone 5 ile ses kıyaslaması yaptığımızda en yüksek sesin Lumia 920 tarafından verildiğini gördük. Ancak şarkıların alt yapısındaki bir çok detayı ortaya çıkaran hoparlörleriyle HTC One’ın sesi açık ara en net olanıydı.

Yazılım olarak da bazı yeniliklerle geldi HTC One. Bunlarda en dikkat çekici olanı HTC BlinkFeed özelliği. Ekranınıza canlı bir akış katan bu özellik HTC One’da ilk kez sunuldu. İlerleyen dönemde, geliştiğinde daha da başarılı olacağını düşünüyoruz. Bu özellik hoşumuza gitti ancak biraz eksik. Çünkü her uygulama ile entegre olamadığından istediğiniz sonuçlara ulaşamayabilirsiniz.

Yazılım geliştirmelerinden bir diğeri canlı galeri. Yani çektiğiniz fotoğraf ve videoların, ön izleme alanında hareketli olmasını sağlayabiliyorsunuz. Çok gerekli olmasa da hoş bir özellik.

Büyük rakipleri gibi Android 4.1.2 işletim sistemiyle gelen ürün, yine diğer rakipleri gibi 4.2 güncellemesini aldı. Ayrıca arayüz de HTC Sense 5.5‘e yükseldi. Yazılım geliştirmeleri konusunda HTC One’ın herhangi bir sıkıntıyla karşılaşacağını düşünmüyoruz. Daha önceki tecrübeler ürünün artık ürünün zamanında güncelleneceği sonucu veriyor.

Ürünün en ciddi rakibi Galaxy S4’le burada bir kıyas yapacak olursak, HTC One’ın geride olduğunu söylememiz gerekecek. Donanım olarak en üst düzey donatılan S4, bunun yanında bir çok da yazılım geliştirmesiyle gelmişti. One için aynı durum söz konusu değil! Yalnız şöyle bir nokta var ki Galaxy S4’den daha kararlı çalışıyor! Donma, kasılma gibi durumlar Galaxy S4’ün yanında yok denecek kadar az. Ayrıca Google Play Store’da bulunan bir çok yardımcı uygulama da cihaz performansını etkili kullanımda işe yarıyor.

htc-one-inceleme

KAMERA VE GÖRÜNTÜLEME

Yazılım ve donanım bölümünde kamera özelliklerine değinmiştik. Burada ise kameradan ne gibi sonuçlar alındığına değineceğiz.

HTC One kamerası 4 ultrapiksel, led flaşlı bir kamera. Telefondan alınan görüntüler ve videolar son derece net. Biz incelemesini yazana kadar bir çok yeni rakibi piyasaya girmiş olsa da HTC One kamerası hemen hepsiyle yarışabilecek durumda. Örneğin kamera performansı sadece Xperia Z1, Galaxy S4 ve Note 3’ün gerisinde kalırken diğer rakiplerinden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız büyük farklar oluşmadığını da belirtelim. Xperia Z ile yaptığımız kıyasta hemen aynı netlikte fotoğraflar elde edildiğini gördük. Gece çekimlerinde de yukarı da verdiğimiz kıyas geçerlidir. Ancak Xperia Z’den daha iyi bir gece performansı gösterdiği gerçek.

Video kalitesi de yine rakiplerinden aşağı kalır durumda değil. Oldukça net ve akıcı videolar kaydeden telefon, ses konusunda öne çıkıyor. Yapılan video kayıtlarından yakalanan sesler daha başarılı.

Görüntüleme açısından ise yukarıdaki başlıkta bahsettiğimiz ekran avantajından ötürü, gözü daha az yoran görüntülemeler yapıyor. Görüntü derinliği başarılı. Bu alanda biz HTC One’ın bariz bir kusurunu görmedik.

İNTERNET DENEYİMİ

HTC One’ın bizi en çok şaşırtan bölümü burası oldu. Beklediğimizden daha düşük bir internet deneyimi yaşattı bizlere. Sayfa yüklemelerinde gecikmeler söz konusu. Aynı şekilde Google Haritalar uygulaması da oldukça yavaş çalıştı. Dosya indirmeleri yeterli hıza ulaşırken, aynı hızı internet dolaşımında göremedik. HTC One’a dair gözlemlediğimiz en net kusur bu oldu. Yine arada büyük farklar olmadığını da söyleyelim. Ancak örneğin iPhone 4S ve üstü Apple modellerinin çok gerisinde. Youtube’dan video izlerken takılmalara denk geldiğimizi de belirtelim.

ŞARJ PERFORMANSI

HTC One şarj performansının diğer üst düzey akıllı telefonlardan pek farkı yok. Yine standart bir gün ortalamasında bir performans sergiliyor. Yalnız bu bir günlük süreç yoğun bir kullanımla yaşanıyor. Kullanım davranışına göre uzayıp, kısalabilir.

Şarjı sonuna kadar kullanıyor olması ve şarja takıldığında hemen açılması bizim için artı.

Ürünün bataryası 2300 mAh ve çıkarılabilir değil. Bu yüzden yedek batarya gibi bir şansınız olamayacağından yanınızda şarj cihazı taşımanızda fayda var.

htc-one-beyaz-inceleme

FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ

HTC One için olumsuz eleştiri yapacağımız diğer bir nokta da fiyatı! HTC’nin genel marka politikası ürünlerini yüksek rakamlara satmak yönünde. Ancak bu davranışın bugüne kadar tutmadığı hatta çuvalladığı da çok açık. Genel olarak iyi ve sağlam ürünler çıkaran bir marka olmasına karşın rakipleriyle kıyasladığınızda ürünlerinin fiyatı oldukça yüksek. HTC One’da da durum değişmiyor ve ürün yine Apple seviyesinde bir fiyatla satışta.

HTC One bize göre yanlış olan bu fiyat politikasından ötürü, yine istenilen satış rakamlarına ulaşamayacak. LG G2’de olduğu gibi daha esnek bir fiyat politikası izlendiği taktirde ürünün satış rakamları çok değişecektir. Galaxy S4’ün hassasiyet sorunu olduğu yayıldığından beri potansiyel kullanıcılar ürüne şüpheyle bakar oldu ki bu da yeni seçeneklere göz atmalarını sağladı. Ancak fiyatının yüksekliği HTC One’ı maalesef ilk seçenek yapmıyor.

Ürün rakiplerinden 500 ya da 1000 lira gibi farklarla satılmıyor ancak örneğin rakiplerinden Galaxy S4 hem büyük bir reklam ağına sahipken hem de piyasada ithalatçı firma ürünlerini bulmak mümkün oluyor. Ancak HTC One için bu iki unsurdan da bahsetmemiz güç! Kendisine ödenen paranın hakkını veriyor olsa da fiyatın daha uygun olması gerektiğini düşünüyoruz. Zira bu durum kullanıcısının diğer markalara göre daha çok zarar etmesine neden oluyor. Ayrıca piyasada yayılamamış olmanın da bir çok eskisi var hem kullanıcıya hem markaya yansıyan! Örneğin ürünün yan aksesuarları piyasada yaygın değil. Yedek parçaları bulmak da pek mümkün sayılmaz. Ürün yaygınlaşmadığından ikinci el piyasayı da güçlü değil ve kullanıcısına %50 kadar zarar ettiriyor.

Sonuç olarak HTC One‘ın kötü bir telefon olduğunu ve bulunduğu konumu hak etmediğini söylememiz mümkün değil. Fiyat ve internet hızı konusundaki eksikleri dışında HTC One gerçekten bulunduğu yerin daha iyisini hak ediyor. Kararlı çalışması en büyük artısı… Kasa tasarımı ve tasarım çizgileri ilgi çekici. Farklılık yaratmak adına şu an için kendisinden daha iyi bir seçim yok! Uzun süreli kullanmaya düşünecekler için çok iyi bir seçim… Zira bu dönemde kullanımdan çok zevk alacaksınız. Ancak kısa süreli periyotlarla telefon değiştirenler için tavsiye etmiyoruz, aklınız onda kalabilir!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir