Dolandırıcılar alınan önlemlere rağmen taktik değiştirerek, yeni kurbanlar aramaya devam ediyor. Dolandırıcılık genellikle telefon üzerinden veya sanal ortamda yani teknoloji kullanılarak yapıldığından, suçluları yakalamak da güçleşerek, zaman alıyor. Bu yüzden bu tip durumlara karşı ilk önlemi kişi bizzat almalı. Bunun da yolu bilinçlenmekten geçiyor.
Tam telefon dolandırıcılarına alıştığımız bir dönemde, sosyal medya üzerinden yapılan yeni bir dolandırıcılık türüyle karşılaştık! Yakın zamanda bizzat şahit olduğumuz dolandırıcılık türünde, kişinin sosyal medya hesaplarından biri(daha çok Facebook kullanılıyor) çalınıyor ve kişi listesindeki herkese onay mesajını göndermesi ya da kredi kartı bilgisini vermesi durumunda hediye çeki kazanacağı vaadinde bulunuluyor!
Çalınan Facebook hesabı üzerinden insanlarla irtibata geçen dolandırıcılar, bir teknoloji marketten, örneğin 200 liralık hediye çekini 20 liraya alabildiğini, istendiği taktirde sohbet edilen kişiyi de bu fırsattan yararlandırabileceği söylüyor. Durumdan şüphelenmeyenlerle sohbete devam eden dolandırıcılar, ilerleyen aşamalarda kredi kartı bilgileri, telefon üzerinden atılabilecek bir onay mesajı gibi isteklerde bulunmaya başlıyor. Kurban güven ortamında fırsatı kaçırmaması gerektiğini düşünüp bilgileri paylaştığında ise iş işten geçmiş oluyor!
Mağdurların bazılarının faturasına operatör tarafından ek ücretler yansıtılmışken, ön ödemeli(kontörlü) hat kullananlarından hatlarından ise liraları çekiliyor. Kredi kartı bilgisi paylaşanların ise zaten kredi kartları dolandırıcılar tarafından kullanılmış oluyor!
Peki bu teknolojik dolandırıcılara karşı ne gibi önlemler alınabilir?
Öncelikle bu konuda şunu bilmek gerekir; kimse ‘hediye’ edeceği bir şey için karşılık beklemez! Eğer ortada bir hediye varsa sizin bunun için karşılık ödemenize gerek yok! Eğer bir fırsat varsa da bunun için kişiyle bizzat irtibata geçmekte fayda var.
İnternet ortamında veya telefonda kesinlikle kredi kartı bilgisi paylaşmayın! Bu çok kati bir kural ve kesin suretle çiğnenmesinde fayda var.
Onay mesajı konusu da en az kredi kartı bilgileri kadar tehlikeli! Konuya hakim değilseniz, hiçbir kurum veya kuruluşun talebi doğrultusunda onay mesajı göndermeyin!
Facebook, Twitter gibi sosyal ağ hesaplarınızın şifrelerini, aklınızda kolay kalacak diye çok basit ayarlamayın! 12345 gibi şifrelerin kırılmasına gerek bile yok, bir kaç deneme sonunda zaten hesaba erişim sağlanmış olacak.
Dolandırıcılar listedeki herkesi tuzağa düşürmeye çalıştığı için, sizinle uzun süredir bağlantı kurmamış bir kişiden mesaj alırsanız şüphelenin.
Size telefonla ulaşıldğında arayan numarayı mutlaka kontrol edin! Eğer resmi bir numara değilse, şüpheye düşüyorsanız görüşmeyi sonlandırın!
Son dönemde, görseldeki gibi Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM) operatörler aracılığıyla tüketicileri bilgilendirmeye çalışıyor. Lütfen duyarlı olun ve bu konuda olabildiğince faydalı bilgi paylaşımı yapmaya çalışın.