Sosyal medyayla birlikte hayatımıza giren terimlerden sadece bir tanesi, belki de en önemlisi; Hashtag! Ve onunla birlikte gelen, Hashtag’i Hashtag yapan simge; #! Ancak görünen o ki sosyal medyanın zirveye çıktığı dönemlerde bile, konunun içinde amatörlük yaşamak gibi bir sıkıntımız var!

Şu anda hemen tüm sosyal medya platformlarında kullanılan Hashtag’i ülke olarak pek de anlamamış gibiyiz! Twitter ile başlayan furyanın içine Facebook ve İnstagram da dahil olmuş durumda… Ancak bu antremanlar bile bize yeterli gelmemiş gibi görünüyor! Mobil cihazlarımızla oldukça yoğun kullandığımız sosyal medya kurallarıyla ilgili o kadar çok hata yapıyoruz ki böyle bir makale yazmak gerekliliği gördük. Zira şu an sosyal medya kullanımı yoğun olarak mobile cihazlar üzerinden yapılıyor ki bu da bizim alanımız!

Bu makalemizde Hashtag konusunda temel olarak nelere dikkat edilmesi gerektiğine etraflıca değinmeye çalışacağız. Umarız sosyal medya kullanıcılarına katkısı olur!

Kullandığımız sosyal medya alanlarının hepsi birer blog, yani internet üzerindeki kişisel alanlarımız. Öyle ki Twitter’da karakter sınırlaması olduğundan kendileri mikroblog olarak anılmakta. Facebook ise daha kapsamlı bir sosyal ağ. Yani oldukça büyük olan internet ağı içerisinde kendimize ait, irili ufaklı alanlarımız var. Bu kişisel alan içerisinde her noktaya ulaşmak ise mümkün değil! İşte Hashtag bu aşamada devreye girip seçici davranmamızı sağlar. İstediğimiz konuya ulaşmak için Hashtag bağlantılarını kullanırız. Yani Hashtag sosyal ağ içerisinde konu ayrımı yapmaya, ilgili konuyu incelemeye ya da o konuya katılmaya yarar. Bu Twitter’da kişisel iletiniz için olabilir, İnstagram’da fotoğrafınız ile ilgili olabilir ya da Facebook’ta daha kapsamlı bir paylaşım için.

Hashtag, Vikipedi’de mikroblog ve sosyal ağlarda bir kelime ya da tümcenin başına hash sembolü(#) eklenerek oluşturulan bağlantıya verilen isim şeklinde tanımlanmış. İşte tam olarak bu! Bir kelime ya da tümcenin başına hash sembloü(#) eklenir ve iletiniz, bağlantınız, fotoğrafınız, videonuz vs. o bağlantıya dahil edilir. Yani şöyle ki, Hash sembölü(#) yani nam-ı değer kare, sosyal medyada cümle kurarken boşlukları doldurmak için kullanılmaz! Amacı kelimeyi, tümceyi bağlantı yapmaktır!!!

Tam bu aşamada Hashtag konusunda bilinmesi gerekenlere biraz bakabiliriz..

hashtag-nedir

– Hashtag oluşturmak için tanımda da belirttiğimiz gibi katılmak istenilen bağlantı kelimesi ya da tümcesinin önüne hash simgesini(#) eklemelisiniz. Örneğin; #ceplik

– Hashtag noktalama işaretleri Hashtagi sonlandırır! Örneğin; #ceplik ile #ceplik.com aynı Hashtag’dir! Çünkü noktalama işareti Hashtag’i sonlandırmıştır.

– Aynı şekilde boşluk bırakmak da Hashtag’i sonlandırır! Örnek; #ceplik ve #ceplik com aynı Hashtag’dir! Boşluk yine Hashtag’i sonlandırmıştır.

Hash sembolleri arasında boşluk bırakmamak da Hashtag’in doğru gerçekleşmemesine neden olur! Örnek: #ceplik#com yazısının tamamı bir Hashtag değildir! Sadece ilk bölüm Hashtag olarak geçer. Çünkü ikinci Hash sembolü Hashtag’i sonlandırmıştır. Ancak örneğin İnstagram’da durum farklı; bitişik şekilde Hashtag oluşturulabilir. Yine de anlaşılır olması bakamından boşluk bırakılmasında fayda var.

Hashtaglerde büyük-küçük harf duyarlılığı yoktur! Örnek: #ceplik ile #CepliK aynı Hashtagler olarak bağlantılandırılır. Bu yüzden tüm harflerin küçük yazılması tercih edilir.

– Hashtag noktalı harflere duyarlıdır. Örnek: #ceplik ile #ceplık aynı bağlantıya ulaştırmaz. Çünkü birinde aynı harfin noktalısı, diğerinde noktasızı kulanılmştır!

Hashtag sadece rakamlardan oluşamaz! Örnek: #7 bir Hashtag olamaz. Bu kural daha çok Facebook için geçerlidir. Önemli tarihler Hashtag olabilir. Yine İnstagram’da tek bir sayı bile Hashtag olabilir. Ama o bağlantıya kaç kişi bakar orası meçhul!

– Hashtag bir cümle ya da tamlama da olabilir. Tabii kurallara uygun şekilde! Örnek: #PicOfTheDay #GününFotoğrafı #YaşarkenYazılanTarih #CeplikComÇalışıyor gibi. Bu hashtaglerdeki harflerin hepsi küçük ya da büyük olabilir. Sadece daha anlaşılır olması açısından her kelimenin baş harfini büyük seçmekte fayda var.

Bunlar Hashtag için geçerli olan temel kurallar. Bunun yanında gönderinizin doğru bağlantıya ulaşması adına kullandığınız Hashtag için doğru kelimeler seçmelisiniz. Sosyal medyada yapılan en büyük hatalardan birisi de bu noktada başlar; insanlar bağlantısında bir cümle kurar ve bu cümlenin her kelimesinin başına Hash sembolü(#) koyar! Örnek: #ceplik #com #çok #başarılı #bir #site şeklinde oluşturulan Hashtag bütünü, temel kurallar olarak doğru olsa da aslen yanlıştır. Çünkü insanlar #çok veya #site gibi bağlantılarla ilgilenmezler! Bütün bir cümle olarak görülen bu bağlantının tüm kelimeleri birer Hashtag ama Hashtag’lerin bir çoğu gereksiz! Bu davranışın yerine ilgili cümleyi normal bir şekilde yazdıktan sonra cümle içindeki dikkat çekici bölümleri yeniden bağlantılandırmak daha doğrudur.

Doğru Hashtag oluşturulması, paylaştığınız bağlantı açısından önemlidir! Paylaşımınızla alakasız bir bağlantı oluşturmak çoğu zaman istenilen sonucun alınamamasına yol açar. Örneğin İstanbul ile ilgili bir paylaşıma #Trabzon şeklinde bir bağlantı oluşturmak çok da mantıklı değil. Çünkü #Trabzon hashtagi Trabzonla alakalı olmalıdır. Bu hareket sizin paylaşımınıza #Trabzon bağlantısına ilgi gösterenlerin bakmasını da sağlar. Dolayısıyla paylaşımın görüntülünme sayısını arttırırsınız ancak doğru hedef kitleye ulaşamazsınız! İstanbul ile ilgili çok daha fazla mantıklı bağlantı türetilebilir. Bu İstanbul’un bazı simgeleri veya paylaşımınızın odak noktası olabilir.

hashtag-nedir-2Sosyal medya kullanımda Hashtag önemli. Özellikle deprem gibi afetlerde sosyal medya kullanımının hayat kurtardığını düşünürsek, sosyal medyayı mümkün mertebe doğru kullanmak gerektiğini kavrarırız. Hashtag konusunda şimdilik yazacaklarımız bu kadarla sınırlı. Aslında daha geniş bir konu olduğu aşikâr. Örneğin Twitter’da Hashtag kullanımı temelde aynı olsa da ufak tefek ekstraları da mevcut. Umarız zamanla eksik kalan noktalara da değinme fırsatımız olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir