BlackBerry Z10… Geciken yatırımlar, geciken hamleler ve uzun süre beklemek zorunda kalan sadık BlackBerry müşterisi… Uzun bekleyişin sonunda gelen tam dokunmatik iddialı bir telefon… Yaptığımız son incelemelerin bir çoğunda umduğunu bulamayan modellerle karşınızda olduk. Ama bu seferki tam bir hayal kırıklığı! Tabii sadece satış rakamları açısından bakıldığında… Yoksa detaylıca bakıldığında BlackBerry’nin ülkemizdeki son amiral gemisi o kadar da kötü değil! Asıl kötü olan Android ve iOS işletim sistemimlerinin marketleriyle hala başa çıkmayı başaramayan BlackBerry World uygulama marketi…
Bir çok marka amiral gemi ürünlerini tanıttığında teknoloji takipçileri tarafından merakla izlenir. Ancak BlackBerry beklentileri o denli arttırmıştı ki herkes bomba bir model bekliyordu. Etkinlikte yeni işletim sisteminin tanıtılacağı da öğrenildiğinde merak iyice artmıştı. Aslında etkinlikte tanıtılan iki güçlü model ve yeni işletim sistemi beklentileri karşılar gibiydi. Ancak BlackBerry beklenen satış rakamlarını yakalayamayınca hayal kırıklığı ortaya çıkmış oldu. İşte detaylar…
Makalemize başlamadan önce BlackBerry Z10’un teknik özelliklerine göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
TASARIM
BlackBerry Z10 ilk görünüşte tasarım olarak iPhone 5’i andırıyor. iPhone 5’in arka tasarımı Z10’da öne alınmış gibi durıuyor. 4.02 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olmasına karşın, ekran çevresinde boşluklar ve bu alt üst çıtalar telefonu biraz büyütmüş. Yine de boyutlar abartı değil.
Telefonun malzemesi çok kaliteli duruyor ve çabuk deforme olmuyor. Ancak ekranın alt ve üstünde bulunan çıtalar çok çabuk yağlanıyor. Şöyleki telefonun kulağa her götürülmesinde üst çıta parlaklığı kulağınızdaki yağdan ötürü artıyor. Bu olayla daha önce başka hiç bir telefonda karşılaşmadık!
Telefonun arka kapağı tırtıklı bir tasarımı sahip ki bu da telefonun olur olmaz kaymasını engelliyor. Ortada yer alan BlackBerry logosu ilgi çekiciyken, kamera ve flaşın olduğu bölüm çok basit duruyor. Bu bölgeyle biraz daha ilgilenilebilirmiş.
Telefon genel olarak biraz kalın; 9 mm. Ancak genel kasa yapısı ve kullanılan malzemeden ötürü bu ayrıntı çok sırıtmıyor. Yan tuşların yerleşimi ile USB ve HDMI soketlerinin yerleşimi güzel. Ancak bu soketlere dikkat etmekte fayda var. Zira herhangi bir koruma kapağıyla korumaya alınmış değiller.
Z10’un ön panelinde ‘Geri’, ‘Ana ekran’, ‘Seçenekler’ gibi herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. WindowsPhone cihazlarda olduğu gibi tüm hareket ve işlevler ekran üzerinde yapılan hareketlerle sağlanıyor. Blackberry menülerde de herhangi bir geri butonu kullanmamış. O yüzden kullanıma alışmak kısa da olsa zaman alıyor. Ancak alıştıktan sonra başarılı olduğu kanısına varıyorsunuz.
Tasarımı genel olarak başarılı buluyoruz. Özellikle ön panelde herhangi bir tuşun yer almıyor olması güzel. Ancak telefon daha ince olabilirmiş ve yine yukarıda da belirttiğimiz gibi kameranın bulunduğu bölüme biraz daha özenilse fena olmazmış.
DONANIM
Z10, 8 megapiksel kamera, 2 GB Ram, çift çekirdekli 1.5 Ghz işlemci, 4.2 inç LCD ekran, HDMI soketi, 16 Gb dahili hafıza, hafıza kartı girişi gibi genel donanımlara sahip bir model ve buradaki değerlerin hepsi bizim için oldukça yeterli geldi. Günümüz telefonlarına göre işlemcisi düşük görünse de birazdan yazılım bölümünde değineceğimiz işletim sistemi avantajları bu açığı kapatıyor.
BlackBerry Z10 yılın ilk ayında tanıtıldığında yukarıdaki donanımları rakipleriyle boy ölçüşebilecek seviyedeydi ki zannedersek marka biraz da buna güvenmiş olacak yeni model konusunda oldukça yavaş davranıyor. Ancak Z10 kendisinden sonra tanıtılan diğer marka modellerinin gerisinde kaldı. Yinede şu an bu telefonun donanımları için düşük demek pek adil bir yorum olmaz!
Bu alanda cihaza dair gördüğümüz en net artısı ısınmıyor olması! Bu detaya önem verdiğimizden incelemelerde değiniyoruz ki BlackBerry Z10’da bu konuda başarılı bir telefon. Yoğun oyunlar sırasında ve açık bırakılan bir çok uygulamaya rağmen çok çok az bir ısınma ortaya çıkıyor.
YAZILIM
Blackberry Z10’un için en merak edilen detaylardan birisi işletim sistemi. Yeni nesil BlackBerry 10 işletim sistemi kullanan model işletim sistemiyle oldukça uyumlu. Çok kararlı çalışıyor ve donma, kasılma, ağırlaşma gibi sorunları çok çok nadir yaşatıyor. Bizim gözlemleyebildiğimiz en net kusur alarm ve rehber bölümlerinde oldu. Alarm kısmında sürekli sorun yaşadık. Alarm sırasında açık olan titreşim bazen takılı kalıyor, görüşme sırasında dahi durmuyor. Rehber ise zannedersek senkronize olmakta sıkıntı yaşadığından bazen kendiliğinden kayboluyor. Bu arada testimizdeki cihaza son güncellemeleri kurduğumuzu belirtelim. Blackberry 10 işletim sisteminin ilk başlarda yaşattığı sorunlar yavaş yavaş düzeliyor. Şu an eskisinden çok daha iyi diyebiliriz. Çabuk şarj bitmesi ve cihazın kendiliğinden kapanması gibi sorunlar ortadan kalkmış durumda.
Yeni işletim sisteminin en büyük özelliği BIS paketine ihtiyaç duymuyor olması. Artık sosyal medya uygulamalarını, BBM gibi BlackBerry’e özel uygulamaları kullanmak için BIS paketi almak zorunda değilsiniz. Diğer cihazlar gibi herhangi bir internet bağlantısı yeterli oluyor.
Yazılım konusunda bizi en çok etkileyen kısım telefondaki klavye geliştirmeleri oldu. Bu açıdan Android ve iOS’dan daha kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca klavyenin size göre kendini geliştirmesi ve bu durumun yazım konusunda kullanıcıya hız kazandırması da ayrı bir güzellik.
İşletim sistemi önceki serilerin başarıyla yaptığı mail alışverişi, yazılı metinlerin hızla alımı gibi BlackBerry’e has işlevleri de aynen yerine getiriyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Push mail konusunda hala en iyisi diyebiliriz.
İşletim sistemine entegre edilmiş Blackberry Hub özelliği ile cihazda yaptığınız tüm akışı görüntüleyebilme şansınız var. Uyarılar, bildirimler , hareketler tamamen bu özellik tarafından görüntülenebiliyor.
Yeni işletim sisteminin dikkat çeken yönlerinden birisi de eski Blackberry karmaşıklığının en aza indirilmiş olması. Artık her şey çok daha sade ve basit. Menüler diğer akıllı telefon işletim sistemlerine benzer ve büyük zorluklar yaşatmıyor. Bu haliyle artık daha çok kesim için tercih edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Yazılım konusunda herkes gibi bizim de gördüğümüz en büyük eksik uygulama marketi! Teknoloji takipçileri artık markaları bu konuda eleştirmekten sıkıldı, ancak onlar hala bu konuya yeteri önemi göstermemekte kararlı! Günümüz akıllı telefonları için bizce en önemli detay budur ki Android’in şu an zirvede olmasının en büyük nedenlerinden birisi olarak da bunu görüyoruz. Özellikle yoğun kullanılan uygulamalar ya yok, ya da benzerleri ücretli. Bağımsız geliştiricilerin bu konuda yaptıklarıyla kısıtlı kalan market bizce çok başarısız! Bu konuda marka üzerine düşeni yaptığında cihazın kalitesi direk olarak artacaktır!
İNCELEMEYE EKLENTİ: İncelememiz sonrası edindiğimiz tecrübeler ve yaptığımız araştırmalar çerçevesinde incelemeye bir eklenti yapmamız gerektiği gördük! Zira BlackBerry Z10 modelinde oldukça fazla sorun ortaya çıkmaya başladı ki bunun en büyükleri yazılım kaynaklı! Şöyleki bir çok Z10 açılmaz duruma gelerek, kullanıcısını mağdur etmiş durumda. Özellikle yoğun kullanımlar sonunda ortaya çıkan bu sorun Blackberry Link ve diğer bazı yardımcı programlarla da giderilemiyor. Yazılım kaynaklı başlayan sorun ürün donanımını da etkiliyor ve kullanıcının teknik servise başvurmasından başka çare kalmıyor. Bu yüzden telefonu yoğun kullanan biriyseniz mutlaka belli aralıklarla telefonu Blackberry Link üzerinden güncelleyin ve formatlayın!!!
BlackBerry Z10’a yazılımsal yardımların nasıl yapıldığını görmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Blackberry Z10 Format Atma – Yazılım Güncelleme
KAMERA, GÖRÜNTÜLEME VE MÜZİK
BlackBerry Z10, 8 Megapiksel bir kameraya sahip. Bu kamera konusunda bizim dikkatimizi çeken en önemli detay yakın çekimlerde çok başarılı olması. Bir çok akıllı telefon üst düzey kameralarına rağmen başarılı yakın çekimler yapamazken, Z10’un ilgili cisime odaklanması çok iyi.
Görebildiğimiz en net kusuru ise çok fazla kırmızı göze neden olması! Bunun haricinde kamera oldukça iyi ve flaşı da oldukça başarılı. Bu seviye için yeterli!
4.2 inç LCD ekran kullanan telefonun video ve fotoğraf görüntülemeleri de oldukça başarılı. Ekran HD olmamasına rağmen oldukça net görüntülemeler yapabiliyor. Youtube üzerinden izlenen HD videolarda herhangi bir sıkıntı yok. Görüntüleme konusundaki sıkıntı sadece oyunlarda baş gösteriyor. Bu durumda grafik biriminin de etkisi var tabii. Adreno 225 ekran kartı kullanan model, oyunlar çok net görüntüler sunamazken, akıcılıkta çok başarılı sayılmaz. Zaten markette çok fazla seçenek olmadığı göz önüne alınırsa, bu durum çok fazla sıkıntı yaratmayacaktır.
Gelelim müzik deneyimine… Bu konuda söylememiz gereken ilk şey kutudan çıkan kulaklığın çok yetersiz olduğu! Ancak farklı markaların kulaklıklarıyla ses kötü sayılmaz. Yine de bu konu üzerinde de çalışılması gerektiği açık! Telefonun dışarıya verdiği ses için yeterli düzeyde denilebilir ancak net değil. Sesler birbirine çok karışıyor ve alınan ses bu nedenle tiz oluyor.
İNTERNET DENEYİMİ, ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Telefonda bizi en çok etkileyen detaylardan birisi de internet deneyimi oldu! Sayfa yüklemeleri çok hızlı ve siteler arası geçişlerde dahi bu durum değişmiyor. İnternet kullanımı açısından kesinlikle tercih edilebilir. Video yüklemeleri de yine aynı derecede başarılı. Herhangi bir donma, takılma söz konusu değil. Dosya indirme hızı da oldukça yeterli. Kısacası internet kullanımı açısından bir eksiğini gözlemleyemedik.
Şarj performansı da cihazın iyi not alan özelliklerinden. Yoğun kullanımlarda daha 1,5 günü görmeniz mümkün. Çeşitli iyileştirmelerle bu 2 güne kadar çıkarılabilir.
Telefonun kutu içeriğindeki başarısız unsur kulaklığı; kulaklık çok kalitesiz! Şarj aletinin data kablosu + başlık şeklinde olması ise artısı.
SONUÇ – FİYAT/ PERFORMANS
Arka kapağın çıkıyor olması, hafıza kartı alıyor olması, ısınmaması, internet ve şarj konusunda başarılı performansı, diri kasası, yeni işletim sisteminin iyi çalışması, artık Bis paketine ihtiyaç duymuyor olması gibi değindiğimiz bir çok artısından ötürü tercih edilebilir.
Ancak yoğun uygulama kullanan birisiyseniz marketin eksikliğini göz önünde bulundurmalısınız.
Fiyat/performans açısından cihaz için başarılı diyemiyoruz. Üstelik ürünün ülkemize gelmesinin üzerinden çok fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen! Sıfırları hala 1600 lira civarı. Ancak cihaz tutulmadığından ikinci elde çok kaybediyor. Sundukları belki bu fiyatın ederi sayılabilir ama rakiplerinin fiyatları göz önünde bulundurulduğunda yüksek. Uzun süreli bir kullanım için düşünüyorsanız tercih edilebilir. Ancak temiz ikinci eline yönelmek de faydalı bir hareket olabilir. İkinci elleri 800 lira civarı. Ürünün fiyatı kesinlikle düşmeli diye düşünüyoruz.
mrb.2013 blackberry cihazını aldim ortalama 2 yıl kullandım sonra cihaz kendi kendine kapandı ara ara açılır gibi olup ekran görüntüsü yavaş yavaş kapanarak ekran görüntüsü gitti.o zamanlar cihazı tel.servisine verdim 1 ay kaldı sorun bulunamadı denilip gönderildi bir daha cihazı elime almadım yaklaşık 2 yıl bizim ufakliga oyuncan oldu neyse cihazı dedim bi sarja takayim taktigimda cihaz tekrar açıldı ama hattını calistirmadi ve 20 dk filan sonra eski sorunu tekrar oldu ekran yavaş yavaş gitti bana bu konuda yardımcı olabilirsiniz çok sevinirim.
Ali merhaba. Şu işlemi yapmaya çalışın. Sonuç alamazsanız, ufaklığa oyuncak olarak kariyerine devam etmesine izin verin. :) http://www.ceplik.com/blackberry-z10-error-bb10-0015-hatasi-nasil-duzeltilir/
ben blackkberry Z10 kullanıcısıyım.. beni arayan biri olduğu zaman telefon otomatik olarak kendi açılıyor ve ben bunu farkedemiyorum ve bu yüzden arayan kişi bulunduğum ortamı dinliyor oluyor.. bu sorunu nasıl çözebiliriz. teşekkürler
arama ayarlarında otomaik cevap seçeneği vardır. onu kontrol edin.