Apple iPhone 4S… 2011’in son aylarında piyasaya çıkan ve iPhone 4’ün bir üst sınıfı niteliğinde üretilen 4s, tanıtımında da bahsedildiği gibi çift işlemcili A5 mikrodevresi ile bazı yenilikler ve geliştirmelerle piyasaya sürülmüştü. Bu yeniliklerin arasında en önemli uygulama ‘Siri‘ diyebiliriz. Siri, Apple’ın IOS 5 ile birlikte kullanıma soktuğu sanal bir asistan. Pek çok yeni nesil telefonda bulabileceğiniz sesli komut sisteminin geliştirilmiş versiyonu. Siri sayesinde cep telefonunuza “Bugün hava nasıl olacak?” yahut, “Trafik nasıl?” gibi sorular sorduğunuzda sesli olarak yanıt alabiliyorsunuz. Tabii İngilizce biliyorsanız :) Zira ülkemiz için dil desteği sunulmuyor!
iPhone 4 ile arasında tasarım olarak bir fark gözükmese de, bazı can alıcı noktalarda iyileştirmeler yapılmış olması kullanıcıları tarafından iyi not almış görünüyor…
Görüntü konusunda iPhone 4’ün bire bir kopyası niteliğinde ki 4s, boyutu ve ekran ölçüleri de aynı şekilde tasarlanmış. Ekran ölçüleri bir çok Samsung model telefonlarından küçük olsa da, çözünürlük itibariyle gerçekçi bir izlenim veriyor.
Ekran ölçüleri 640 x 960 piksel, 3.5 inç. Yani Samsung Galaxy S3, S4, S3 mini, S4 Mini gibi cihazlardan daha küçük ekran ölçülerine sahip. Fakat iPhone 4’ten sonra ekran çözünürlüğüne çok önem vermiş gibi duran Apple, işlemcisini de arttırarak bu nokta da kullanıcı tarafından olumlu puan alabilmiş durumda. iPhone 4’te 5 Megapiksel kamera kullanan Apple, 4s ile bu özelliği 8 megapiksel’e çıkardı. Böylelikle çekilen fotoğraf ve videoların yüksek kalitede olmasını sağlıyor. Ekranın üst kısmına ise FaceTime “görüntülü görüşme” için ön kamera yerleştirilmiş. Ekran boyutu çok büyük olmasa bile oynayacağınız oyundan, görüntülü görüşmelerinizden keyif alacağınızı düşünüyorum. Görsel çözünürlük gerçekten mükemmel…
iPhone 4s, 1 Ghz Çift çekirdek işlemciye sahip olmasıyla, iPhone 4’ten sonra hatrı sayılır bir hıza kavuşmuş diyebiliriz. Siyah ve beyaz olarak iki farklı renk ve 8,16,32,64 Gb depolama özelliği gibi 4 farklı seçenek sunan 4s, 512 Mb Ram‘e sahip. Kullanım esnasında herhangi bir donma ile karşı karşıya kalmıyo olmamız, bu donanımların cihazla ne kadar uyumlu olduğunun bir göstergesi.
Telefonun sade ve güzel görünümünün yanı sıra dayanıklı kasasıyla da dikkat çekiyor. Çizilmeye karşı oleophobik ekranıyla 4s, içerik ve görüntü bakımından notunu tam almış durumda.
3g hızında internete bağlanmasıyla beraber sayfa görüntülemesi oldukça hızlı. Tarayıcısı olan Safari uygulaması ile kullanımı oldukça basit ve güzel. iPhone 4S ile Apple, bu güncel teknolojilere ayak uydurmuş ve yeni cihazında 14.4Mbps’e kadar indirme (download) hızlarını destekler hale gelmiş. 3g bağlantısını ise isteğe bağlı olarak kapatabiliyo olmanız, şarjın çabuk bitmesine karşı engel olabiliyor. Ve çoğu zaman başımızı ağırtan konulardan birisi de telefonu kullanmadığımız zamanlar da kendi kendine internete giriyo olmasıydı. Bu konuyu iPhone cihazlarınızla sonlandırabilirsiniz. Çünkü internetle bağlantısı olan bütün programların internete erişimini istediğiniz zaman pasif istediğiniz zaman aktif yapabilirsiniz.
Apple, iPad 2 ile sunmaya başladığı “Video Mirroring” yani tüm uygulamaların HDMI veya VGA adaptörleri ile dışarıya aktarma özelliğini iPhone 4S’te de vermeye başladı. Bu uygulama ile HDMI veya VGA adaptörü ile istediğiniz zamanlarda telefonunuzun ekranını televizyonunuza akratabiliyorsunuz. Ligtv uygulaması ile maç izlemek gibi örnek verebiliriz. Tabii bu yayının çözünürlüğü mobil cihazlara göre ayarlandığından televizyona aktarılınca çok iyi gözükmüyor.
Bütün bu özellikler, uygulamalarla iPhone 4s’in bataryası ne durumda diye sorular gelebilir. iOS 5 ile piyasaya sürülen 4s, pil ömrü bakımından zayıf kaldığı aşikar. Hemen hemen tüm akıllı cihazlarda olduğu gibi şarj sıkıntısı maalesef aşırı derecede olmasa da dikkat edeceğiniz noktalardan biri olacak. Çünkü % 100 şarj oranı, aktif kullanım ile 6-7 saat ancak dayanabiliyor. Apple güncellemelerle bu durumun önüne geçmeye çalışıyor olsa da pek başarılı olduğu söylenemez.
Özet olarak iPhone 4s, iPhone 4 ile görüntüsü aynı olmasına rağmen işlemcisi, kamerasi ve bir takım özel uygulamalarıyla iPhone 4’ü geride bıraktığını söyleyebiliriz. Çözünürlük açısından mükemmel bir izlenim veren 4s, ekran parlaklığıyla göz kamaştırıcı bir görünüşe sahip. iPhone 4’ten sonra kamera özelliğinde geliştirmelerde bulunan Apple, işlemci hızını iki katına çıkartmasıyla eşsiz bir deneyime sahip olmamızı sağlıyor…
Apple iPhone 4S hakkında site tarafından yayınlanmış incelemeye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Apple iPhone 4S Detaylı İnceleme
Erdal UZUN
Abi bisey sirucam bu telefon aspahalt8 veya dream leauge gibi oyunlarda donma yaparmi
en son oynadığımızda donma yapmıyordu ancak şuan elimizde bu mocelden yok.
merhaba benim telefonum samsung note 3 neoda sizce ondan ıphone 4s e geçsem mi ki. Ön kamera olarak hangisi daha iyi olur acaba ?
merhaba, sadece ön kamera için diyorsanız iphone 4s modelinden daha iyi görüntü alırsınız ama genel olarak note 3 neo iphone 4s modelinden daha iyi ve kulanışlıdır.
abicim bn iphone 4s almayı düşünüyorum ama bana engel olan tek şeyi 1 gb bile olmayan rami bu oyun performansına çok etki edermi kasarmı cevap verirseniz çok sevinirim
çok fazla etkilemez, rahatça oynarsınız diye düşünüyorum.