Akıllı telefonlar bir çoğumuz için bilgisayarların yerini almış durumda ki bilgisayarlardan pek aşağı kalır yanları da artık yok. Bilgisayarlarla benzeşen özelliklerinden biri de güncellemeler.

Yazılım güncellemeleri dönem dönem açık giderme ya da ek özellikler gibi çeşitli amaçlarla yayınlanır. Bu işletim sistemi üretici markanın çalışmalarına bağlı olarak zamana yayılır. Kullanıcılar da telefonlarının donanımlarına bağlı, akıllı telefon üreticisi markanın desteğiyle doğru orantılı olarak bu güncellemeleri alır.

Google, sürekli geliştirdiği işletim sistemi Android için en çok güncelleme yayınlayan üreticilerin başında gelir. Güncellemenin telefona ulaşması ise üretici markaya bağlıdır. Örneğin Samsung da bu konuda en aktif firmalardan biridir. Peki yazılım güncellemesi nasıl yapılır?

Yazılım güncellemelerini yapabilmenin aslen 2 farklı yolu vardır. İlki telefon üzerinden, diğeri ise markanın yardımcı masaüstü programı yardımıyla. Ancak her markanın yardımcı masaüstü programı yoktur. Bu yüzden kullanıcılar genellikler, daha da kolay olan ilk yolu seçer.

Yapılması gereken temel mantık olarak Menü> Ayarlar> Telefon(Cihaz) hakkında> Yazılım güncelleme> Güncellemeleri denetle yörüngesini izlemek şeklindedir. Yani burada önemli olan ‘Telefon(Cihaz) hakkında’ seçeneğine ulaşmak. Yazılım güncelleme seçenekleri buradadır. Denetleme seçeneğiyle güncellemelere bakılır ve varsa indirme için onay verilir. Güncelleme paketi indirildiğinde kurmak için basit bir onay vermek yeterli olur.

Bazı markaların direk menüye koyduğu sistem güncelleme araçları da vardır. Bu şekilde sadece menüdeki ikona dokunarak güncelleme aratmak mümkün olabilir.

Diğer yol olan yardımcı masaüstü programını kullanma seçeneği ise Samsung, Sony, LG, HTC gibi üreticiler için kullanılabilirken, Asus, Huawei, General Mobile, Casper, Vestel gibi üreticiler için kullanılamaz. Yani en azından şu anda. Masaüstü yardımcı programı bulunan tüm markalar için telefonu bilgisayar bağlayıp, programı açmak yeterli olur. Zaten program telefonu görür görmez, otomatik olarak güncelleme arar ve bilgisi verir. Tek bir onayla yazılım güncellemesi başlayabilir.

NOT: Anlattığımız detaylar Android işletim sisteminin ek özellik getirdiği, eksik kapattığı tüm güncellemeler için geçerliyken, Android v4’ten Android v5’e yükselmesi gibi gibi durumlar için de geçerlidir. Temel mantık değişmez. Yine anlattığımız yöntem yukarıda da belirttiğimiz gibi Samsung, Sony, Lg, Htc, General Mobile, Turkcell, Vodafone, Avea, Casper, Zte, Huawei, Asus, Vestel gibi akıllı telefonlarında Android işletim sistemi kullanan tüm markalar için geçerlidir.

NOT 2: Biz ceplik.com olarak telefonlar elimize ulaştıkça yazılım güncelleme yöntemlerini model model paylaşıyoruz. Sitemizdeki arama bölümünden cihazınız için arama yapabilir, kendi telefonunuza özgü yöntemi görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir