Araştırma sektörünün lider kuruluşlarından BAREM, OPR teknoloji paneli verileriyle pazar dinamiklerine yönelik deneyimlerini bir araya getirerek Türkiye’deki teknoloji kullanımına ait verileri ortaya çıkardı!
Daha önceleri yalnızca konuşmak ve mesajlaşmak için kullanılan cep telefonları artık çok fonksiyonlu cihazlara dönüşerek pazardaki payını yüzde 96,6’ya yükseltti.
BAREM tarafından gerçekleştirilen araştırmada, akıllı telefonların artık neredeyse bilgisayar olarak kullanıldığı görülüyor. Bu nedenle tüketiciler başlangıçta akıllı telefonlara ödedikleri meblağın çok yüksek olduğunu düşünseler de kullanım sırasındaki performansının bu parayı hak ettiğine karar veriyorlar. Akıllı telefonlar artık sadece konuşmak ve mesajlaşmak değil, internet, eğlence, iş takibi, sosyal medya gibi birçok alanda da kullanılıyor.
Tüketiciler, telefon alırken 3 temel özelliğe dikkat ediyor; estetik, ekran boyutu ve işletim sistemi.
Kullanıcılar, tuş sayısını estetik algı içinde tanımlıyor ve çoğunlukla az tuşlu telefon tercih ediyor. Piyasada adet olarak satılan cep telefonlarının yüzde 90,9’u dokunmatik.
Akıllı telefon kullanıcıları artık ders çalışma, kitap okuma, sosyal medya kullanımlarını telefondan yapıyor. Özellikle gençler büyük ekranlı telefonları tercih ediyor. İşletim sistemlerinde ilk tercih yüzde 74,4 ile Android olurken, IOS haricinde işletim sistemlerinde bir tekelleşme olduğu da görülüyor. Son teknoloji ürünü olan 4G Network sistemi de 10 telefondan 2’sinde yer alarak kullanıcıya ulaşıyor.
Farklı uzmanlık alanlarında araştırmalar yapan BAREM, tüketicilerin cep telefonu alırken dikkat ettiği özelliklerden birinin de kamera çözünürlüğü olduğunu söylüyor. Özellikle sosyal medya kullanımının artması ile tüketiciler her an her yerde kalitesi yüksek fotoğraflar çekip anında paylaşmak istiyor. Bunun yanı sıra “Selfie” modası ve görüntülü konuşma olanağı nedeniyle arka kamera kadar olmasa bile ön kameranın da yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilmesi önemseniyor.
İHA