Son dönemlerde sıkça karşılaşılan bir sorun; batarya şişmesi ya da batarya patlaması. Peki cep telefonu bataryası neden şişer ve neden patlar, çözümü nedir?

Batarya şişme veya patlamaları genelde aynı nedenden kaynaklanır ve çözümleri de hemen hemen aynıdır. Cep telefonları şarj tamamen dolduktan sonra elektrikle olan irtibatını kesmek üzere programlanmıştır ancak şarj edici aletle sürekli temas halinde olduklarından bu her zaman mümkün olmaz. Sıkıntının büyük kısmı da bu sebeple yaşanır…

NEDENLERİ

* Bataryanın çok uzun saatler şarjda bırakılması.

* Telefonun şarjda kullanılması.

* Kalitesiz(kötü bir yan sanayi) batarya.

* Şarj yapılan ortamın çok soğuk ya da çok sıcak olması.sismis batarya

ÇÖZÜM

* Batarya tam şarj olduğunda, şarj cihazıyla olan ilişkiyi kesmek.

*Telefon şarj olurken kullanmamaya özen göstermek.

* Cep telefonunu düzensiz şarja takmamak.

* Kaliteli(mümkünse orjinal) batarya kullanmak.

* Şarj yapılan ortam sıcaklığının dengeli olmasına dikkat etmek.

Batarya şişme ve patlamalarının en büyük nedeni telefonu şarjda çok uzun süreler tutmaktır. Örneğin gece yatarken telefonun şarjda bırakılıp, sabah şarjdan alınması yanlış bir davranış! Cep telefonu bataryaları şarj cihazı ve batarya gücüne göre ortalama 2 saatte tam olarak dolar ki bu süre zarfından sonra telefonla şarj cihazı arasındaki bağlantıyı kesmek hem telefonunuzu korur hem de enerji tasarrufu sağlar. Cep telefonu pillerinin büyük çoğunluğu bu sebeple şişer. Bu davranışta ısrar etmek, pilin patlamasına kadar giden sonuçlara sebebiyet verir.

Ayrıca cep telefonunu olur olmaz şarja takmak, bitmesine ya da tam dolmasına özen göstermemek de pil kalitesini düşürür ve şişme gibi sonuçlara yol açabilir.batarya neden siserDiğer önemli bir neden ise batarya kalitesi! Bu konuda en büyük suçlu olarak yan sanayi bataryalar görülür. Ancak suçun tamamını yan sanayiye atmak doğru değil. Zira kaliteli cep telefonu pili üreten bir çok firma var ki bu piller de yukarıda anlattığımız yanlış davranış sonucu şişebilir. Tabii ki yine de batarya tercihinde seçici olmakta fayda var! Örneğin orjinal alınamıyorsa bile, bilindik, güvenilir bir firmanın bataryası tercih edilmeli.

Ortam sıcaklığı da pillere tesir eden hususlardan biri . Cep telefonu bataryaları ortam sıcaklığından etkilenir ve çabuk tepki veremez. Bu yüzden cep telefonun şarj edildiği ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edilmeli.

iPhone gibi bataryası tak-çıkar olmayan akıllı telefonlar ise ayrı bir dikkat konusu! Sabit kasalı bir telefonunuz varsa ve telefonun yapısında esneme hissediyorsanız, pil şişmeye başlamış olabilir! Yukarıda kullandığımız görseller, bir iPhone 3 bataryasına ait. Batarya o kadar şişmiş ki telefonun kasasını esneterek kırmış. Kullanıcı şanslı olsa gerek, telefonun bordunda herhangi bir yamulma oluşmamış ya da batarya patlamamış!

Telefonunuzu şarjda kullanmak yerine nasıl daha hızlı şarj edebileceğinizi öğrenebilirsiniz. İlgili bağlantı aşağıda.

Akıllı Telefonları Hızlı Şarj Etmenin Yolları

21 thoughts on “Cep Telefonu Bataryası Neden Şişer, Neden Patlar?”
  1. Merhaba benim teyzemin telefonu s3 ve 5-6 sefer bataryası şişti acaba şarj yerindemi bir sıkıntı var yardımcı olursanız sevinirim

    1. Mücahit merhaba. Makalede de yazdığı gibi batarya telefonu şarjda kullanmaktan, dolduktan sonra şarjdan çıkarmamaktan şişer. Yeni bataryada daha dikkatli olunursa sorun yaşanmayacaktır.

    1. Hayır, patlamaz. Sorun büyük ihtimalle şarj soketinizle ilgili. Sorun bir kaç kez daha tekrarlarsa lütfen bir teknik servise danışın.

  2. Merhaba, ben telefonumu 1 yıl önce aldım. Samsung Galaxy A7 (2016) yaklaşık 3 ay önce farkettim arka kapağında kalkma vardı. Ekranımın sol alt köşesi kırık olduğu için belki o yüzdendir diye düşündüm. Sonra garip davranmaya başladı. Ekran parlaklığı açılıp kapanıyordu bir ara. O düzeldikten sonra şuanda yaşadım olay şarjım %20 iken kapanıyor. Bundan önce telefonumu Samsung bayisine (aldığım yere) gönderdim. Fakat camım kırık olduğu için servis dışıymış. Çok korkuyorum patlayacak diye. Dediğim gibi yaklaşık 3 aydır böyle. Hafif kalkma oldu yine. Bataryam şişmiş midir ve patlar mı lütfen yanıtlayın..?

    1. Eda merhaba. Evet, telefonunun bataryası şişmiş. Batarya orijinal olduğu için patlama ihtimali yok denecek kadar az. Ama telefonun daha önce tamir görmediyse garanti dahilinde olması gerekir. Ekranın kırık olması o parçanın garanti dışı olması anlamına gelir. Bayi ile değil de yetkili servisle görüşmeni öneririz. Eğer sonuç alamazsan da herhangi bir telefoncuda 100-200 lira arası bir ücretle batarya değişimi yaptırabilirsin.

  3. benim telefonum samsung glaxy S3 ekranı çizik çizik olup kendiliğinden kapanıyor ve bataryayı tekrar takınca şarjım bitmiş oluyo sebebj nedendir?

    1. Şarj bitiş simgesini net olarak görebiliyor musunuz yoksa söz konusu çizgiler yine beliriyor mu?

  4. discovery 2mini 7 aylık bi cihaz aldım 2 hafta falan oldu aksam sarja taktım sabah baktım %1 deydi şarj alıyor ama batarya dolmuyor bi yardım edin

    1. Bu arıza genelde şarj soketinden yapar. Çok nadiren sebebi batarya olabiliyor. Garantisi devam ediyorsa, yetkili servise başvurmanız en doğrusu diye düşünüyoruz.

  5. Ben kısa bir yorum yapmak istiyorum arkadaşlar elimizdekitelefonlara neden akıllı telefon diyorlar bir düşünün örnegin telefon şarjı %de100 dolduğuna kesme özelliği var ve şarj dolu iken pili kulanmayıp şarj aletin den gelen voltajı kulan ması cıhazınız aşırı isındığında sizi uyarıp kapanması buna benzer tüm koruma ve özellik bulunuyo adı üstünde akıllı telefon bence siz hiç kormayın şarjz ederken kullana bilirsiniz dandik dediğiniz şarj aleti ilede kullana bilirsiniz sadece telefon bataryanız orjinal olmasına dikkat edin orjinal olmayan batarya patlaya bilir

    1. saçmalama telefonu şajda oynamak pilin ömrünü kısaltır ve buda zamanla bataryanın şişmesine yol açar dandik dediğin şarj aletlerinide kullanırsan iki güne bokunu çıkarırsın

      1. sena arkadaşa katılıyoruz, akıllı cihaz şarj %100 olduğunda keser ama sen şarjdayken oyun oynadığınızda her %99 olduğunda cihaz tekrar şarj olup %100 olacaktır. 3 dakika sonra cihaz %99 olacak cihaz şarj olmaya başlayıp 3 dakika sonra gene %100 olacak. bu işlem sürekli tekrar edecek. dolayısıyla bataryanın ömrü azalacak ve zamanla şişecektir.

  6. bence tek neden >”Sicaklik”< telefonu sarja taktiktan sonra oyun oynarken veya birseyler yaparken telefon cok isiniyor. bazi uyarici programlar var ornek "go power master" 46 dereceye ciktiginda uyariyor ve kullanmaya devam edilirse 55 dereceye kadar ciktigini gormustum samsung galaxsy s2 kullaniyorum ilk aldigimda meraktan sarjzda falan oyun oynuyordum ve isinmasina aldirmiyordum 1 yil sonra batarya sisti. bence 55 dereceye kadar "orjinal piller" patlamaz ama ondan sonrasi facia olabilir
    su anda sahte pill kullaniyorum ve 46 dereceye geldiginde yapacagim herneyse erteliyorum… pilin isinmasini onemli dercede etkileyer bir diyer factor "ekran parlakliginin yuksek" olmasi

      1. telefonu sarja koydugunuz vakit telefonu [varsa] kilifindan cikariniz sarsda oldugu vakit kiliflada cok isiniyor

        1. Ben cihazımı oldukça sarj eden biriyim sürekli şarjda nerdeyse ve dısarda olduğum için gece full şarjda duruyor tek zararım pil çabuk tükeniyor her hangi bir patlama yasamadım 6 yılda umarım olmazda fakat bu sürekli fişe takılı olup patlıycağı anlamına gelmiyor. Bence bataryanız güvenilirse ve fişiniz sağlamsa ve cin malı cihaz kullanmıyorsanız patlama olmaz

          1. BENİM TELEFONUM ORIJİNAL MA BATARYASI ŞİŞTİ IPHONE GİBİ SABİR BATARYA VE BATARYASINI BULAMADIM BU ŞEKİLDE KULLANSAM NOLR ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir